Реклама

Ново в сайта

Страсбургската катедрала „Нотр Дам”

страсбургската катедрала „Нотр Дам”
Щом сте във Франция трябва да отидете и до Страсбург. Тази древна столица на Елзас е днешната централа на Съвета на Европа и мястото, където заседава Европейският парламент, но не за да видите парламента ( е може и него), а за да разгледате от близо великолепната готическа катедрала Нотр Дам, направена от червен гранит.
Тя има аналози в Париж и Рейм, но всички твърдят че в Страсбург, е с по-финни и по-изящни орнаменти.
Въпреки че има премески от романска архитектура, Нотр Дам се счита за един от шедьоврите в готическата архитектура.
Днес над целия град се откроява катедралната кула, висока 142 м, завършваща с двоен кръст. Нотр Дам дьо Страсбург е на 6-то място по височина сред църквите, но все още е известна като най-високата сграда, датираща от Средновековието. Над 200 години е най-високата сграда в света – от 1625 г. до 1847 г., което кара Виктор Юго да я описва като „грандиозно и изящно чудо”.
страсбургската катедрала „Нотр Дам”
Стоежът на страсбургската катедрала „Нотр Дам” започва през 1015 г. по предложение на епископ Вернер фон Хабсбург, върху основите на стар римски храм. През 12 век е опожарена и много голяма част от постройката е унищожена. Стоежът е възобновен през 1176 година, когато в Елзаската провинция навлиза готическия архитектурен стил, в съответствие с който е издигнат и този шедьовър. От първоначалната постройка на църквата са запазени двете женски статуи, символизиращи Църквата и Синагогата и показващи триумфа на християнството и отстъплението на юдеизма. Завършена е през 1439 година. Реформацията остава своя отпечатък върху „Нотр Дам” като я превръща в протестантски храм. Но когато Страсбург е присъединен към Франция през 1681 г. тя отново си възвръща католическия характер.
Правят впечетление витражите, като някои от тях датират от ХІІ век и 18 метровия астрономически часовник от ХVІ век, , който отчита не само времето, но и движението на планетите и Зодиака. Всеки ден точно в 12:30 ч. той слага началото на парад от страховити алегорични фигури, възпроизвеждащи Страстите Христови.Не може да не обърнем внимание и на богато украсения кръщелен купол от 1443г, скулптурите на Христос, гоблена „Животът на Мария” от 17 век и на орган датиращ от 1620г.
Много са историческите факти, както и интересните легенди, които ще ви разкаже ексурзовода в Катедралата. Надявам се някои ден да се докоснете до магията на средновековието, като посетите това място, ако вече не сте го направили.

страсбургската катедрала „Нотр Дам”

страсбургската катедрала „Нотр Дам”

Няма коментари