Реклама

Ново в сайта

Замъкът Лястовиче гнездо

Замъкът Лястовиче гнездо
Лястовичето гнездо (Swallow Nest Castle) отговаря почти съвсем точно на името си. Само дето не е гнездо, а замък построен от човешка ръка. Той така се допълва с пейзажа, че се е превърнал в една от най-удивителните картини, които може да се видят по черноморското крайбрежие в Украйна.
Тази неземна красота построена в неоготически стил през 19 век се намира на 40-метрова скала над брега на Черно море в курорта Гаспра, на около 5 км от Ялта в южната част на полуостров Крим.
Всичко започнало, когато един ранен войник от Кримската война пристигнал за лечение по тези земи. След своето лечение войникът решил да построи дървена къща на скалата Аурора. Той нарекъл своята къща с името "Замъкът на любовта".

Замъкът Лястовиче гнездо
24 години по-късно през 1911 година немският индустриалец Барон Фон Щайнгел (Baron von Steingel) купува малката дървена къщичка от тогавашния й собственик Тобин - съдебен лекар на руския цар и започва реконструкция. Само за една година на мястото на малката къща е издигнат съществуващия и до ден днешен замък, който е дело на руския архитект Леонид Шерууд (Leonid Sherwood). Основите на замъка са повече от скромни – 20 на 10 м. Обаче можете да се разхождате по панорамната тераса, която го заобикаля от всички страни, и да се наслаждавате на гледки към Черно море и крайбрежието.

Замъкът Лястовиче гнездо
През 1914 година неоготическият дворец е продаден и започва да функционира като ресторант, а малко след това за кратко време след Руската революция от 1917 година, Лястовиче гнездо е вече една популярна туристическа дестинация.
По време на земетресение от 6-7 по скалата на Рихтер през 1927 г. в скалата, на която е кацнало гнездото, се появява голяма пукнатина, а малка част от замъка пада в морето.
Цялостното му състояние остава добро, но в следващите 40 години Лястовиче гнездо остава затворен за туристически посещения. Цялостната реставрация на замъка Лястовиче гнездо започва през 1968 година.
Оригиналният интериор на двореца е бил съставен от фоайе, зала за гости, стълбище към кулата, и две спални на две различни нива в рамките на кула.

Няма коментари