Реклама

Ново в сайта

Десетте най-големи по площ държави в Европа

Европа е континент с богата история и култура, но също така е и континент с голямо разнообразие от природни ландшафти. От гъстите гори на Скандинавия до степите на Русия, Европа предлага нещо за всеки.
Една от особеностите на Европа е нейният размер. Въпреки че континентът е по-малък от Азия, Африка или Северна Америка, той е дом на голямо разнообразие от държави.
В тази статия ще разгледаме 10-те най-големи държави по площ в Европа. Тези държави обхващат над 70% от площта на континента и са дом на над 1,5 милиарда души.

Нека започваме!

1. Русия


Площ - 3 969 100 km2
Столица - Москва
Население - 145 478 097 души за 2022 година

Русия, официално известна като Руска федерация, е държава, която се разпростира в източната част на Европа и северната част на Азия, обхващайки обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Тя е най-голямата по площ държава в света, покривайки 1/8 от обитаемата площ на Земята. Русия граничи с 18 държави, като дължината на държавните граници възлиза на 57 946 km. Северната и източната граница на Русия се определят от Северния ледовит океан и Тихия океан. Също така има излаз към Каспийско, Азовско, Черно и Балтийско море.

Със своите 17 098 242 km2 Русия не само е най-голямата държава, но и притежава разнообразни природни среди и релеф. С население от 146 милиона души, тя е 9-та по население в света. Русия разполага с изключително богатство от минерали и енергийни ресурси, бъдейки първа в света по добив на нефт и природен газ. Страната е известна и като енергийна суперсила, притежавайки най-големите световни запаси от тези ресурси. Също така, Русия разполага с най-обширните горски масиви в Европа и света, а нейните езера съдържат приблизително 1/4 от световния запас на чиста, незамразена вода.

2. Украйна


Площ - 603 628 km2
Столица - Киев
Население - 41 167 336 души за 2022 година

Украйна е страна в Източна Европа, съседстваща с Русия, Беларус, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова.
През 2014 г. Русия анексира Кримския полуостров и подкрепи сепаратистите в Донбас, което доведе до продължителен въоръжен конфликт. Преди това Украйна е била важна част от източнославянската култура през Средновековието, но е била разделена между различни държави през по-голямата част от историята си.
Украйна придоби независимост след разпадането на СССР през 1991 г. и сега се стреми да стане член на Европейския съюз и НАТО. Искате да научите повече за Украйна, може да го направите тук.

3. Франция


Площ - 551 695 km2
Столица - Париж
Население - 68 650 000 души за 2023 година

Франция, наречена официално Република Франция, е държава в Западна Европа, включително и няколко отвъдморски територии разположени на различни континенти. Тя се простира в части от Западна и Югозападна Европа, с обща площ от 675 417 km² (в Европа – 547 030 km²), като заема 41-во място в света и трето в Европа след Русия и Украйна. Населението на Франция към януари 2023 г. е около 68,7 милиона души, включително отвъдморските области и територии. Франция се отличава с излаз на Атлантическия океан и Средиземно море, граничи с Монако, Андора, Германия, Испания, Италия, Белгия, Люксембург и Швейцария, а също и с Нидерландия, Бразилия и Суринам благодарение на своите задморски територии.

Франция е една от основателите на Европейския съюз, член на еврозоната и Шенгенското пространство. Вътрешнополитически, тя е унитарна полупрезидентска република. Икономиката на Франция е шеста по големина в света и втора в Европа след Германия. Страната се гордее с високо качество на живот, дълга продължителност на живота (81 години) и признато здравеопазване. Франция е и най-посещаваната туристическа дестинация в света с 82 милиона посетители годишно.

Силната национална икономика е основа за военната й мощ и участие в различни световни организации. Франция се явява постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и разполага с най-голямата армия в ЕС. Страната поддържа добросъседски отношения с другите държави чрез членството си в организации като ЕС, ОССЕ, НАТО и ЗЕС. Искате да научите повече за Франция, може да го направите тук.

4. Испания


Площ - 505 992 km2
Столица - Мадрид
Население - 47 450 795 души за 2020 година

Испания, официално наречена Кралство Испания, е държава в Югозападна Европа, разположена на Иберийския полуостров, където граничи с Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток се ограничава от Пиренейските планини, граничейки с Франция и Андора. Южно от Испания на само 14 километра е брегът на Мароко. Територията включва Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и различни необитавани острови.

С Испания заемаща площ от 504 645 km², тя е четвъртата по големина държава в Европа след Русия, Украйна и Франция. Със средна надморска височина от 650 метра, Испания е известна с планинския си релеф. През 2010 година населението й е било 47 150 841 души. Официалният език е испанският, който е изискван от всички граждани. Близо 89% от населението говори испански като майчин език, макар и други испански езици да имат официален статут в някои региони.

Исторически, Испания е преминала през Реконкистата, завършена успешно в края на XV век, след което става глобална империя след откриването на Америка. Културното и историческо наследство продължава да бъде видимо, като испанският език е втори по разпространение в света и официален в 21 държави.

Испания е социална и демократична конституционна монархия, с високоразвита икономика и рейтинг на човешкото развитие от 23-та държава в света. След влизането си в Европейския съюз през 1986 г., страната постига значителен икономически растеж, заемайки 13-то място в света през 2010 г.

5. Швеция


Площ - 449 964 km2
Столица - Стокхолм
Население - 10 481 937 души за 2022 година

Швеция, официално наречена Кралство Швеция, е скандинавска държава, разположена в Северна Европа. Пета по площ в Европа, тя граничи с Норвегия на запад, Финландия на североизток, проливите Скагерак и Категат на югозапад, и Балтийско море и Ботнически залив на изток. Морски граници са с Дания, Германия, Полша, Русия, Литва, Латвия и Естония. Чрез моста Йоресунд, най-големият в Европа, се свързва с Дания. Швеция е член на Европейския съюз и Шенгенското пространство.

Населението на Швеция е разпределено с относително ниска гъстота, освен в столичния район Стокхолм. Приблизително 84% от населението е градско и заема само 1,3% от общата територия. Швеция се отличава с висок жизнен стандарт и либерално общество, с устойчива организационна структура и колективизъм.

Икономически, Швеция е традиционен износител на желязо, мед и дървесина, използвайки модерни транспортни и комуникационни системи. През 20-ти век стана развита държава с висок ранг в Индекса на човешкото развитие. Швеция съчетава богатство на водни ресурси с умерен достъп до петрол и въглища.

В исторически план, през Средновековието, Швеция, Дания и Норвегия образуват Калмарската уния. Следната обаче се разпада, и Швеция води войни с Русия, Дания и Норвегия през 17-ти век, постигайки широк контрол над региона. След смъртта на Карл XII през 1718 г., доминацията на Швеция се снижава, а през 1809 г. част от територията й, Финландия, става полуавтономна. След 1814 г., Швеция губи територии извън Скандинавския полуостров и остава нейтрална през военни конфликти.

6. Норвегия


Площ - 385 208 km2
Столица - Осло
Население - 5 488 984 души за 2023 година

Кралство Норвегия е конституционна монархия в Северна Европа, разположена на западната част на Скандинавския полуостров. Тя граничи с Швеция, Финландия и Русия. Норвегия е известна с гористите планини и уникалните фиорди, а исторически се отличава като морска сила.

Страната се характеризира като високоразвита индустриална нация с отворена и насочена към експорта икономика. Тя заема високи позиции в световните класации по индекс на човешкото развитие и предлага висок стандарт на живот, дълга продължителност на живота и качествено здравеопазване.

Норвегия не е член на Европейския съюз, но участва в общия пазар на ЕС чрез своето членство в Европейската икономическа зона (EEA) и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA).

Официалните езици в страната са букмол и нюношк, а северносаамският е официален в шест общини. Националният празник се отбелязва на 17 май в памет на приемането на норвежката конституция през 1814 г.

7. Германия


Площ - 357 050 km2
Столица - Берлин
Население - 83 222 442 души за 2021 година

Германия, официално известна като Федерална република Германия, е федерална парламентарна република в Централна Европа. Разположена на западната част на Скандинавския полуостров, тя граничи със Северно море, Дания, Балтийско море, Полша, Чехия, Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург, Белгия и Нидерландия. Германия заема площ от 357 021 кв. км и има население от над 84 милиона души, което я прави с най-голямото население в Европейския съюз и трето по големина в света по брой на чуждите имигранти.

Исторически, областта, наречена Германия, е била населена от германски племена и е известна на римските източници от I век. През XVI век, северната част на Германия става център на Реформацията. През 1871 г., след победата си във Френско-пруската война, Германия е обединена в една национална държава. След Втората световна война през 1949 г., страната е разделена на Западна и Източна Германия, които се обединяват през 1990 г.

Германия е федерална парламентарна република, съставена от шестнадесет провинции. Столицата и най-големият град е Берлин. Страната е активен член на множество международни организации, включително ООН, НАТО, Г-7, Г-20, ОИСР и СТО.

Икономически, Германия е най-голямата икономика в Европа и заема водещи позиции в света. Тя е четвърта по номинален брутен вътрешен продукт и пета по паритет на покупателната способност. Германия също е третият най-голям износител и вносител на стоки в света, с висок жизнен стандарт и водеща роля в науката и техниката. Искате да научите повече за Германия, може да го направите тук.

8. Финландия


Площ - 338 145 km2
Столица - Хелзинки
Население - 5 566 000 души за 2022 година

Финландия, официално известна като Република Финландия, е държава, разположена в североизточна Европа. Тя граничи с Балтийско море на югозапад и Фински залив на югоизток, съседи са Швеция, Норвегия и Русия. За разлика от другите Скандинавски страни, Финландия се отличава по природа и местоположение. Тя е най-северната страна на европейския континент, с почти цялата си територия на север от 60-градусовия паралел и една трета от нея разположена на север от полярния кръг. Финландия граничи с Русия на изток (1313 км държавна граница), с Швеция на северозапад (586 км държавна граница) и с Норвегия на север (729 км държавна граница). Най-северната точка, където се срещат границите на Швеция, Норвегия и Финландия, е Трериксрьосет, най-северната точка на Швеция и най-западната на континентална Финландия.

9. Полша


Пллощ - 312 684 km2
Столица - Варшава
Население - 38 179 800 души за 2021 година

Република Полша е държава в Централна Европа с граници към Германия на запад, Чехия и Словакия на юг, Украйна и Беларус на изток, и Литва и Русия (Калининградска област) на север. С обща площ от 312,679 кв. км, тя е 66-а по големина в света и 9-а в Европа. Полша е унитарна държава, разделена на 16 войводства, с население от 38 милиона души. Отличава се с история, свързана с християнството от 966 г., образуването на Обединено кралство на Полша през 1025 г. и създаването на Жечпосполита след 1385 г. През 20-ти век, след Първата световна война и вторждението през 1939 г., Полша възстановява независимостта си, след което става социалистическа република под влияние на СССР. След падането на социализма през 1989 г., страната успешно развива демокрация и пазарна икономика. Полша е член на Европейския съюз, НАТО, ООН и други международни организации.

10. Италия


Площ - 301 318 km2
Столица - Рим
Население - 58 850 717 души за 2023 година

Италия е държава в Южна и Западна Европа с унитарна парламентарна републиканска форма на управление. Към 1 януари 2023 г. има население от около 59 милиона души, което я прави третата по население държава в Европейския съюз след Германия и Франция. Италия граничи с Франция, Швейцария, Австрия и Словения на север, като се ограничава от Алпийската дъга, и се простира в Средиземно море с богатостта на своите регионални морета и острови като Сицилия и Сардиния.

С история, обхващаща Древна Италия, Римската империя и възраждането, страната става културен център и боец на големите сили в различни периоди от историята си. През 1861 г. се обединява в Кралство Италия след Рисорджименто, а през 1946 г. става република след Втората световна война и падането на фашизма. През 2021 г., Италия е осмата по икономика в света и третата в Европейския съюз, с висок стандарт на живот, включително висок индекс на човешкото развитие и продължителност на живота. Италия е активен член на множество международни организации, включително Европейския съюз и Шенгенското пространство. Искате да научите повече за Италия, може да го направите тук.

България по площ в Европа заема 16 позиция със своята площ от 110 994 km2 от обшо 49 държави в Европа.

Няма коментари