Реклама

Ново в сайта

Топ 10 Забележителности в Париж, които трябва да посетите

Париж е романтичен и културен магнит за посетители от целия свят и не случайно е една от най-популярните туристически дестинации в света. Столицата на Франция е дом на множество световноизвестни забележителности, има богата история и предлага невероятна кухня на своите посетители. В тази статия ще ви представим нашата селекция от топ 10 забележителности в Париж, които не бива да пропуснете, ако сте решили да посетите Париж.

10. Мулен Руж



Мулен Руж (Moulin Rouge) е известно кабаре и кабаре-клуб в Париж, Франция. Известно е със своята богата история, креативни изпълнения, и наистина уникалната атмосфера, която предоставя на посетителите си. Мулен Руж е открито през 1889 година по случай първата световна изложба и бързо се превръща в символ на нощния живот на Париж.

Най-известният период в историята на Мулен Руж е през края на 19-ти и началото на 20-ти век, когато клубът привлича богати и известни гости и предлага на гостите си запомнящи се шоу програми, включително кабаре и фриволно изкуство. Това е времето, в което Мулен Руж започва да се асоциира с канкан танца и изпълнителките облечени с костюми в стил "Бел Епок". Кабарето е мястото, от където артисти като Едит Пиаф и Джозефин Бейкър започнат своите кариери.
В „Мулен Руж“ са пели и едни от най-известните певци и певици като Франк Синатра, Лайза Минели, Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан и други.

С течение на годините Мулен Руж продължава да съчетава мюзикъл, танци и визуални изкуства в своите представления, а в залата на кабарето могат да се поберат до 850 души. Днес това историческо кабаре продължава да предлага фантастични и зрелищни изпълнения, които привличат посетители от цял свят.

Мулен Руж също така става популярен след филмът "Мулен Руж" от 2001 година, в който звезди като Никол Кидман и Иън Макгрегър вдъхновиха нов интерес към този култов клуб. Местоположението, декорациите и шоутата от кабарето се превърнаха в неизменима част от филма.

9. Сент-Шапел



Сент-Шапел (Sainte-Chapelle в превод: Свети параклис) е готически параклис в Париж, Франция, известен с изключително красивите си витражи и архитектурна красота. Сент-Шапел се намира на остров Ил дьо ла Сите в в сърцето на Париж, Франция и е един от най-значимите образци на ранно готическия стил във Франция.

Параклиса е построен и осветен през 1248 г. по поръчка на крал Луи IX (Свети Луи). Като размерите на параклиса дължина- 36 метра, ширина - 17 метра и височина - 42,5 метра. Замислен е като светилище за съхранение на светите реликвии, сред които са венеца на Исус и част на кръста, на който е разпнат. Реликвите са пренесени от Константинопол през 1239 г. като са закупени от Балдуин Втори. Разходите по църквата са 40 хил. ливри, а реликвите са купени за 135 хиляди ливри.

Структурата се отличава с изключителния си оригинален дизайн и великолепните витражи, които покриват почти цялата повърхност на горния етаж. Всяка от тях разказва различни библейски истории и събития.

Изключително внимание е обърнато на детайлите в архитектурата, а особено върху великолепните стълбове и скелетът на сградата. Сент-Шапел се смята за едно от най-значимите постижения на готическата архитектура и изкуство. Параклисът преживява наводнения и пожари, Френската революция и това оказва влияние върху състочнието му, но през 19 в. е реставриран и запазен, за да продължи да впечатлява с поетичната си красота и вдъхновяващите си витражи. Това е най-голямата оцеляла сграда от кралския дворец на Капетингите и е посветен на Свети Стефан, първият мъченик в християнството. Сега е посещаван от хиляди туристи.

8. Музей Орсе



Музей Орсе или Музей д'Орсе(Musée d'Orsay) е един от най-значимите музеи в Париж, Франция, и е известен със своите богати колекции от изкуство от периода на реализма и импресионизма. Музеят се намира в красива стара железопътна гара наречена Гара на Орсе (Gare d'Orsay), която самата по себе си е архитектурно бижу в стил "Бел Епок". Открит е като музей на 1 декември 1986 г.

Този музей привлича милиони посетители годишно като за 2017 година е на 17-о място по посещаемост в света с около 3,5 милиона посетители. Музеят предлага възможност да се насладите на изключителни произведения на изкуството като колекцията му на импресионисти е сред най-богатите в света.

Най-важният акцент на Музея на Орсе е френското изкуство от 19-ти и началото на 20-ти век. Той разполага с богати колекции от картини, скулптури, фотографии и други предмети от периода на импресионизма, постимпресионизма, символизма и други движения в изкуството. В музея може да видите произведения на известни художници като Клод Моне, Ван Гог, Едуард Мане, Пол Сезан, Пабло Пикасо и много други.

Едно от най-значимите произведения в музея е картината "Обяд в тревите" (Le déjeuner sur l'herbe) от Едуар Мане, както и Impression, Sunrise от Клод Моне, която вдъхнови наименованието "импресионизъм". Музеят на Орсе предоставя изключителна възможност да се насладите на разнообразието и богатството на френското изкуство през този период и е задължителна дестинация за всеки ценител на изкуството, посещаващ Париж.

7. Пантеонът



Пантеонът (Panthéon) в Париж е една от най-забележителните сгради и паметници във френската столица. Този неоготически архитектурен шедьовър служи като надгробно място и почитно място за много известни френски личности и хора, които са направили изключителен принос към френската култура и история.

Ето няколко интересни факти за Пантеонът:

  • Строежът на Пантеонът започва през 1757 г. и завършва през 1789 г. Сградата е проектирана от архитекта Жак-Герман Сулпиц Софи Ронар (Jacques-Germain Soufflot).
  • Пантеонът започва като църква, но през революцията през 1791 г. става мавзолей, който представлява френските ценности на свобода и равенство. Този символ на френската република беше преобразен на надгробно място за известни френски личности през 19-ти век.
  • В Пантеонът се намират гробовете на много известни френски герои и личности, включително Волтер, Жан-Жак Русо, Виктор Юго, Емили Зола, Мари Кюри, Жозеф Луи Лагранж, Лазар Карно, Мари Франсоа Сади Карно, Луи Брайл, Пиер Кюри, Александър Дюма-баща.
  • Великолепната купол на Пантеонът, с височина от 83 метра, е една от най-известните архитектурни черти на сградата.
  • В съоръжението се намира и часовник, който е един от най-големите часовници във Франция.
  • Пантеонът се намира в квартал Латинския квартал в Париж, в близост до Сорбоната и Люксембургската градина.
  • Сградата се отличава с монументална архитектура и величествени колони пред входа.
  • Пантеонът е отворен за посещение и предлага страхотен изглед от купола на Париж.

Този исторически и културен паметник е едно от местата, които привлича туристи и ценители на изкуствата и историята и представлява важен символ на френската история и култура.

6. Шанз-Елизе



Шанз-Елизе (Champs-Élysées) или „Елисейските полета“ (Les Champs-Élysées), е един от най-известните булеварди в Париж и разбира се в целия свят. Тази знакова улица е известна с множеството си магазини, ресторанти, театри и кафенета и представлява важен символ на френския столичен начин на живот.

Ето някои интересни факти за Шанз-Елизе:

Размери и разположение: Шанз-Елизе е 1910 метра дълга и е широка 70 метраи и се простира от площад „Конкорд“ и завършва на площад „Шарл дьо Гол“ (Place Charles de Gaulle), където се намира и знаменитата "Триумфална арка" (Arc de Triomphe).

История: Името на алеята, "Шанз-Елизе", идва от древногръцкия митологичен рай "Елисийските поля", които били място на блаженство след смъртта. За първи път е проектирана през 17-ти век, когато през 1616 г. съпругата на Анри IV – Мария де Медичи, заповядала на това място да се прокара алея. Само за няколко години тази алея се превърнала в любимо място за разходки на парижаните от всички съсловия. През 1667 г. Луи XIV я удължил и наредил от двете ѝ страни да се засадят дървета. Улицата става доста известна през 18-ти и 19-ти век, когато става център на елегантния парижки начин на живот.

Магазините на луксозни марки: Шанз-Елизе притегля хора от целия свят. Тук ще намерите множество магазини на световноизвестни модни и луксозни марки като Louis Vuitton, Chanel, Gucci, и много други.

Забележителности по пътя: По Шанз-Елизе се намират различни забележителности, включително Триумфалната арка (Arc de Triomphe), което е важен иконичен паметник в Париж, и Площат Конкорд, където се намират множество интересни архитектурни паметници.

Публични мероприятия: Шанз-Елизе е обичана локация за публични събития, като новогодишните тържества, когато алеята е осветена и украсена със светлини, както и за различни паради. Като военните паради, които се провеждат на 14 юли, в деня на превземането на Бастилията, и на 11 ноември – датата на приключването на Първата световна война.

Културни институции: В близост до Шанз-Елизе се намират няколко важни културни институции като театърът "Марини", където се изнасят различни изяви на изкуствата.

Ресторанти и кафенета: Булевардът предлага множество опции за хранене, включително традиционна френска кухня и интернационални гурме ресторанти. Местните кафенета също са прекрасно място да се насладите на еспресо.

Така че, ако сте в Париж, не пропускайте възможността да прекарате време на Шан-з-Елизе, където може да се насладите на шармът на града и да се потопите в елегантния стил на френския столичен живот.


5. Триумфалната арка



Триумфалната арка (Arc de Triomphe) в Париж е един от най-известни монументи във френската столица и цяла Франция. Тя е символ на победата и националната гордост. Съчетава красива архитектура с историческо значение.

Ето някои интересни факти за Триумфалната арка:

История: Триумфалната арка е поръчана от Наполеон Бонапарт през 1806 г., след неговата победа при Аустерлиц. Строежът обаче започва след Наполеоновото сваляне от власт през 1814 г. и е завършена през 1836 г.

Дизайн и архитектура: Арката бе проектирана от архитекта Жан Шалгрен. Тя е вдъхновена от античния римски архитектурен стил и е изградена от бледорозов гранит и декорирана със скулптури, вдъхновени от френската революция и наполеоновите победи. Върху арката се намира златист скулптурен релеф, изобразяващ наполеоновата война и френската армия.

Местоположение: Триумфалната арка се намира на площад "Площат Шарл дьо Гол" (Place Charles de Gaulle) в Париж, където се срещат 12 от главните булеварда на града, включително славният Шан-з-Елизе.

Величие: Арката е впечатляваща по размери, с височина от около 50 метра и ширина от 45 метра. Тя представлява важен пункт за наблюдение и предлага прекрасни изгледи към различни части на Париж.

Символика: Триумфалната арка символизира патриотизма и националната гордост на френския народ. На върха й се провеждат различни тържествени събития, включително паради по Националния празник на Франция, който е на 14 юли.

Мавзолей на Неизвестния войн: В подножието на арката се намира мавзолей, посветен на неизвестния войн. Тук се пази пламък, който гори в памет на тези, загинали по време на Първата световна война. Този символ е внушителен и трогателен за мнозина.

Посещение: Триумфалната арка е отворена за посещения и туристите могат да се изкачат на върха й, където ще бъдат наградени със страхотни панорамни изгледи към Париж.

Триумфалната арка в Париж е най-добре позната със своята голяма значимост и величие, и тя привлича посетители от целия свят, които искат да се насладят на красотата й и на богатата история на Франция.


4. Парижката Света Богородица



Парижката Света Богородица, известна също като "Notre-Dame de Paris" е изключително важен християнски храм и символ на Париж, Франция. Епископската катедрала Notre-Dame de Paris е един от най-посещаваните храмове в света и строежът и започва през 1163 г. при епископ Морис дьо Сюли и до голяма степен е завършена през 1260 г., въпреки че е модифицирана често през следващите векове. Тя е известна със своята впечатляваща готическа архитектура, впечатляващи розетки и величествени стълби, както и множество скулптурни украшения и не случайно е смятана за една от най-красивите катедрали в света.

По време на Френската революция – голяма част от религиозните образи са повредени или унищожени. Малко по-късно през 1831 година излиза романът на Виктор Юго „Парижката света Богородица“ и популярността на католическата катедрала разцъфтява, за това се предприемат мерки за реставрацията и между 1844 и 1864 г.

През годините, Парижката Света Богородица служила като място на коронации и важни събития във френската история. Като коронацията на Наполеон I като император през 19 век кръщението на Анри, граф Шамбор и погребенията на няколко президента на Третата френска република (Адолф Тиер, Сади Карно, Пол Думе). Тук се провеждат и церемониите по погребението на Шарл дьо Гол (1970 г.), Жорж Помпиду (1974 г.) и Франсоа Митеран (1996 г.). През 1944 година в края на Втората световна война в катедралата се отбелязва освобождението на Париж от фашизма и нацизма.

През 2013 г. е отпразнувана 850-годишнината от започване на строежа. През април 2019 година запалване на огън в катедралата причини сериозни щети на сградата, но тя е била непрекъснато подобрявана и реставрирана и ще бъде, за да запази своята красота и значимост. Тя е и остава иконичен символ на Париж и цяла Франция като приблизително 12 – 13 милиона души я посещават годишно, което я прави най-посещаваният паметник в Париж.
Обявена е за исторически паметник и за световно културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 г.


3. Версайският дворец



Версайският дворец (Château de Versailles) е една от най-иконичните исторически сгради в света и символ на красотата и предишния блясък на Франция през 17-ти и 18-ти век. Този грандиозен дворец се намира в град Версай, днес предградие на Париж, регион Ил дьо Франс.

Един от най-важните етапи в историята на Версайския дворец започва през 1661 година, когато Лудвиг XIV решава да го превърне в официалната резиденция на френските монарси. С годините, дворецът претърпява няколко етапа на разширение и реконструкция, които го превръщат в най-големия дворец в Европа по времето на своята слава. Тук са сключени мирните договори през 1783 и 1919 г.

По време на Френската революция през 1789 година, Версайският дворец загубва своята роля като резиденция на френските монарси и касира своята официална функция. Днес Версайският дворец е музей, открит за посещение и пази богатата история и културно наследство на Франция.

Една от най-известните части на Версайския дворец е Залата на Огледалата (Hall of Mirrors), която служи за представяне на монарсите и като място за провеждане на важни дипломатически срещи. Именно в тази зала през 1871 г. е обявено създаването на Втората германска империя. Други известни части са кралската опера, галерията на битките и кралските апартаменти. В близост са Големият и Малкият Трианон, а особено внимание заслужават прочутите му градини.

Дворецът се отличава с изключителна архитектура, изящство и изразителна барокова стилова декорация. Посещението на Версайския дворец предлага възможност за наслаждаване на красотата на бившата резиденция на френските монарси, както и да се научи повече за историята на Франция и европейската архитектурна и културна еволюция. Неговите красота и история, привличат посетители от цял свят като през 2017 г. 7 700 000 туристи са го посетили. Версай е обявен за част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


2. Лувърът



Лувърът (Louvre) е един от най-прочутите и най-посещавани музеи в света с 9,3 млн. посетители за 2013 година. Този исторически музей има богата колекция от изкуство и артефакти и е известен със своята невероятна архитектура, която включва икона на френския барок - пирамидата в Лувъра.
Ето някои от ключовите факти и информация за Лувърът:

История: Лувърът започва като крепост, изградена по време на средновековния Париж. През 12-ти век се превръща в кралски дворец. През 1793 година музеят се отваря за посетители.

Колекции: Лувърът разполага с над 380 000 изложбени артефакта, включително световно известни произведения на изкуството като "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи и "Венера Милоска." Музеят съдържа и богата колекция от антични, азиатски, египетски и други изкуства.

Архитектура: Музеят е разположен в грандиозна дворцова сграда, която съчетава различни архитектурни стилове, включително средновековна крепост, ренесансов дворец и барокова архитектура. Забележителен е и "Лувърската пирамида," проектирана от архитекта И. М. Пей в края на 20-ти век.

Посещение: Поради големия брой изложбени произведения, Лувърът изисква множество часове, за да бъде изцяло посетен. Посетителите могат да се насладят на изкуството и историята на място или виртуално чрез онлайн галерия.

Символ на Франция: Музеят е символ на френската култура и изкуство и привлича милиони посетители от цял свят всяка година. Има дълга история на подкрепа за изкуствата и образованието.

Лувърът представлява съкровищницата на изкуството и историята и е място, което вдъхновява и обогатява посетителите си с неповторимата си колекция и обаяние.


1. Айфеловата кула



Айфеловата кула (Le Tour Eiffel) е един от най-иконичните симболи на Франция и световен знак на Париж. Ето някои основни факти и информация за тази изключителна сграда:

История: Сградата е построена за Световната изложба в Париж през 1889 година и остава много висока кула в света за 41 години.

Дизайн: Айфеловата кула е проектирана от инженера Гюстав Айфел и нейният нестандартен метален дизайн е впечатляващ. Кулата има три нива и общо височина от 324 метра (1,063 фута), като първият етаж е на 57 метра (187 фута) от земята.

Първоначално съпротивление: Проектирането на кулата среща съпротивление от мнозина, които я смятат за неподходящо да бъде построена в града, но тя бързо става символ на Париж и Франция.

Панорамни изгледи: На втория и третия етаж се намират обширни панорамни тераси, от които посетителите могат да се насладят на невероятни изгледи към целия Париж. Това прави кулата изключително популярна сред туристите.

Използване: Сградата е била използвана за различни цели през годините, включително за измерване на височина на атмосферните слоеве, радиосъобщения и дори като военна наблюдателна кула по време на Първата световна война.

Тази величествена структура продължава да бъде символ на Франция и света и предоставя на своите посетители незабравими изживявания и гледки.

Няма коментари