Реклама

Ново в сайта

Колумбия

Колумбия е разположена в северозападния ъгъл на континента Южна Америка и е единствената южноамериканска страна с излаз и на Тихия, и на Атлантическия океан (Карибско море). Притежава карибските острови Сан Андрес и Провиденсия. Екваторът пресича южната част на страната, а на север, на полуостров Гоахира, е разположен нос Галинас - най - северната точка на Южна Америка.
Западната част на страната е заета от Колумбийските Анди, съставени от три планински вериги (кордилери), които се простират от юг на север.На север те се разделят ветрилообразно и между тях се оформят няколко дълбоки плодородни долини. В долината, между Източната и Централната Кордилера тече най - голямата плавателна река в Колумбия - Магдалена, важен воден път между вътрешността и карибското крайбрежие. В най - северното разклонение на Андите - скалистите планини Сиера Невада де Санта Марта. В Колумбия преобладават ниските земи. На Запад се простира Тихоокеанската низина, а на северозападното крайбрежие е Прикарибската низина. В Източна Колумбия е разположена долината на река Ориноко (Лянос), а на юг от нея се намира част от Амазония, покрита с гъсти екваториални гори. Екваториалните и планинските гори заемат около 50% от площта на Колумбия. Страната има много реки, които текат в различни посоки и често осигуряват единствената транспортна връзка между районите.

Природни ресурси и земеделие

КолумбияКолумбия е призната за една от страните в света с най - голямо биоразнообразие. Установени са над 130 000 вида растения, сред които много ендемити. Подобно на Бразилия, която е 8 пъти по - голяма по площ, Колумбия има изключително разнообразен животински свят - ягуари, очилати мечки, оцелоти, тапири, много видове маймуни и др. Само птиците са над 1500 вида (повече отколкото в която и да е друга страна в света) - от миниатюрните колибри (най - малките птици на Земята) до огромния адски кондор. В периода 1990-1995г. са унищожени 1,3 млн. ха гори за дърводобив, за освобождаване на нови земеделски земи и за изграждане на говедовъдни ферми.

КолумбияКолумбия разполага с големи запаси на полезни изкопаеми - олово, живак и др. През 2000г. са добити 21 000 кг злато, основно от многобройните малки мини. Страната е световноизвестен износител на изумруди, които се добиват в Андите. По запаси и добив на въглища в Южна Америка е на първо място, а нефт се добива средно по 800 000 барела на ден.В Колумбия се отглеждат банани, памук, тютюн, ориз, царевица, цветя и др., но най - доходоносно е кафето (от скъпия сорт "мока"). Колумбия дава 13% от световното производство на кафе и е на 2-ро място по износ след Бразилия. В кафеените плантации е заето 30% от населението на страната.

История

От древни времена Колумбия е населена от индианските племена чибча, кечуа, кариби, араваки, гуахари и др. За първи път испанските конкистадори стъпват по тези земи през 1493г., а през 1530г. завладяват Колумбия и я превръщат в колония за векове. През 1810г. започва въоръжена война за независимост, начело с легендарния генерал Симон Боливар, която завършва през 1819г. с разгром на испанските войски и провъзгласяването на федеративна република Велика Колумбия. Федерацията се разпада през 1830г. и Колумбия, Венесуела и Еквадор стават самостоятелни държави.През последните години на XXв, Колумбия е арена на непрекъсната гражданска война.

Колумбия
Столицата на Колумбия - Богота, е разположена в дълбока долина между два планински хребета на Източните Кордилери.Градът е прочут с най - старите университети в Южна Америка - "Санто Томас" и "Понтифишъл".В Богота се намира единствения в света Музей на златото.


Няма коментари