Реклама

Ново в сайта

Националният дворец на културата - НДК

Националният дворец на културата
Националният дворец на културата (НДК) се намира в центъра на столицата - град София. НДК е сред най-популярните символи на София. Неговият огромен силует на фона на величествената и в повечето месеци на годината покрита със сняг Витоша е наслада за очите на разхождащите се покрай фонтаните на просторния площад „България” пред него столичани и гости на града.
НДК е най-големият технологически напреднал център за провеждане на конференции, изложби и специални събития в югоизточна Европа. Състои се от 8 етажа и 3 подземни нива, включващи 13 зали, и 55 конферентни помещения с капацитет от 100 до 4000 места. Центърът предоставя възможност за оползотворяване на над 15 000 кв.м. изложбена площ. Разполага с отлично техническо оборудване за мероприятия и прояви от най-различен характер: конгреси, конференции, концерти, кино-прожекции, изложби и изложения. Със своите удобства и отлична техническа съоръженост НДК продължава да бъде най-предпочитаното място за провеждане на професионални изложения от различни браншове.

• намира се в центъра на столицата, което осигурява лесен достъп и сигурни комуникации.
• на 11 нива са разположени 15 000 кв.м. фоайета и зали, върху които могат да се застроят 6 000 кв.м. нестандартни изложбени площи – истинско предизвикателство за проектантските екипи.
• предлага собствени изложбени конструкции тип “Октанорм”, които позволяват изграждането на павилиони и щандове с различна големина, функционално предназначение и оформление.
• комфортни зали за провеждане на съпътстващи прояви: демонстрации, прес-конференции, симпозиуми, коктейли и др.
• утвърдени контакти с всички медии, което гарантира добра реклама на всяко събитие.
• богата културна програма, привличаща многобройна публика - потенциален посетител на изложенията.
• престижни партньори, с които са изградени стабилни взаимоотношения в организирането и провеждането на изложения.


Националният дворец на културата
Идеята за създаването на НДК е на Людмила Живкова. Построен е върху площ от 18 300 кв. м. и има обем 576 800 куб. метра. НДК е изграден за по-малко от 4 години, въпреки че по нормативни данни е трябвало да се построи за 12 години. Открит е през март 1981 г. в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава. Последният трети етап в изграждането на НДК завършва в края на 1985 г. Архитектурният проект е дело на колектив с ръководител арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство - на колектив, начело с арх. Атанас Агура. Главен проектант на парка към НДК е инж. Валентина Атанасова. Носещата конструкция е стоманена и е проектирана от екип от ВИАС, ръководен от проф. Милчо Брайнов и инж. Богдан Атанасов. Знакът символ на НДК е на скулптора Георги Чапкънов и представлява слънце в стилизирана форма, напомняща таваните в старите български къщи, изработен от бронз с диаметър около 7 метра. Според проф. Милчо Брайнов, от 1978 до 1981 са изкопани 1 700 000 куб.метра пръст, излети са 335 хил. куб.метра бетон, вложени са около 19 700 тона арматура. Стоманата в НДК е повече от тази на Айфеловата кула. До 1990 г. името на сградата е Народен дворец на културата „Людмила Живкова“. Сградата „НДК“ посещават около 1 600 000 души годишно.
На 27 юли 2005 г. получава наградата "Апекс" на Международната асоциация на конгресните центрове за “Най-добър световен конгресен център”.

Няма коментари