Реклама

Ново в сайта

Замъкът Катц: Когато историята оживява на хълма над река Рейн

Замъкът Нойкатценелнбоген както е първото име на замъка, а впоследствие народа е съкратил това име до само Катц се извисява над град Санкт Гоарсхаузен. Замъкът е разположен на хълм над река Рейн. В близост до скалата Лорелай.

Построен е през втората половина на 14 век. Замъкът е построен от около 1360 до 1371 г., макар че не могат да се кажат точни години, кога е построен замъкът, а само въз основа на един документ от 1371 г. може да се предположи, че замъкът вече е бил до голяма степен завършен към този момент.
Единственият човек, който би могъл да построи замъка, е Уилям II граф на Каценелнбоген от 1332 до 1385. Със смъртта на граф Филип Стари (1402-1479), фамилията на графовете на Каценелнбоген изчезва и замъкът попада в ръцете на ландграфовете на Хесен. Замъкът обаче се превръща в ябълка на раздора в спорове за наследство между линиите Хесен-Касел и Хесен-Дармщат. Управляван първоначално от фамилията Хесен-Касел после от Хесен-Дармщат, а през 1647 г. замъкът е отново е обсаден този път от фамилията Хесен-Касел и отново попада в тяхно владение. През 1674 г. замъкът Кац, подобно на замъка Райнфелс, отива при ландграфа на Хесен-Райнфелс, брат на ландграфа на Хесен-Касел.
Армиите на краля на Франция Луи XIV през 1692 година нанасят доста поражения особено на покрива на замъка. През 1754 г. Хесен-Райнфелс отстъпва двата замъка обратно на Хесен-Касел, а през 1758 г. е завладян от французите по време на Седемгодишната война и върнат отново през 1763 г.
През 1806 г. замъкът Катц е превзет и взривен от френската армия по заповед на Наполеон.
През 19-ти век руините на замъка преминават през доста ръце като най-накрая през 1896 г. замъка е закупен от тогавашния областен администратор на област Санкт Гоарсхаузен, Фердинанд Берг, които възстановява замъка като резиденция въз основа на средновековната структура и в съответствие със съвременните вкусове.

След това време замъкът е използван по различни начини като хотел, училище и център за отдих, включително от 1936 г. като тренировъчен лагер за трудовата служба на нацисткия райх или след Втората световна война до 1987 г. като център за отдих на федералния Отдел за социално подпомагане на финансовата администрация.Поради липса обаче на пожарна стълба, центърът за отдих е затворен, а замъкът е обявен за продажба.

Японският консултант по управление Сатоши Косуги придобива придобива замъкът през 1989 г. за 4,3 милиона марки и първоначално плановете му включват да го преустрои в хотел специално за японски туристи, но това така и не се случва.
Обиколка за туристи на замъка не е възможна, защото е частна собственост.
От 2002 година Средната долина на Рейн е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Няма коментари