Реклама

Ново в сайта

Историята на Мачу Пикчу: По стъпките на инките в изгубения град

Скрита в сърцето на планините Анди в Перу се крие една от най-загадъчните и величествени археологически находки в света – Мачу Пикчу. Тази изумителна структура е построена от инките през XV век и днес се счита за едно от чудесата на света. Споделяйки историята на Мачу Пикчу, ние можем да се потопим в мистичния свят на инките и да разгадаем някои от загадките, които обгръщат този археологически бисер.

История и забележителности


Мачу Пикчу или още наричан „Изгубеният град на инките“ е построен около 1440 г.от инките като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути. Инките са живели там до 1532 г., когато испанците завладяват териториите на империята, а след това всичките му жители изчезват. Мачу Пикчу е останал неизвестен за испанците през целия период на колонизация, което е една от причините за запазването на неговия оригинален вид. Хайръм Бингам III, който е американски историк открива през 1911 г. Мачу Пикчу и го популяризира пишейки много книги и статии за града, като първата му книга носи заглавието „Изгубеният град на инките“.

В днешно време Мачу Пикчу привлича хиляди посетители годишно като е най-посещаваната забележителност в Перу и една от най-посещаваните на континента. Градът се състои от структури, построени с изключителна прецизност и инженерни знание. Този археологически обект е разположен върху планинска тераса на 2430 m надморска височина и предлага изгледи към долината на река Урубамба и вулканите Мачу Пикчу и Хуайна Пикчу.

Известният "Интинта" или "Свещен път" свързва Мачу Пикчу с Кузко, старинната столица на инките. Този път бил изграден с камъни и включва сектори, предназначени за отдих.

Мистика и загадки


Мачу Пикчу се свързва с множество теории и загадки. Някои смятат, че то е било използвано като кралски дворец, докато други вярват, че структурите са били използвани за астрономически и религиозни обреди. Все още има спорове и изследвания, свързани с истинското предназначение на Мачу Пикчу.

Една от най-известните теории свързва града с инките и с вярата им в Кондора, Пумата и Змията. Структурите в Мачу Пикчу били строени така, че да образуват символични образи на тези животни, които са свързани с небесния свят, земята и подземния свят.

Туристически изживявания


Посещението на Мачу Пикчу е изключително изживяване, което ви отвежда в епохата на инките и докосва историята, която този велик народ остави зад себе си. Вие можете да се разхождате из улиците и стълбищата на града, да разгледате Търговския площад, Кралския дворец и Храма на Трите прозореца, които представляват само част от вълшебството на това място.

След като разгледате основните атракции, можете да се отправите на приключение в околността, като посетите великолепния вулкан Хуайна Пикчу или изследвате Мачу Пикчу Маунтин.

Последни мисли


Мачу Пикчу влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 година. Посещението му носи стъпка назад в историята, която ви дава възможност да се потопите в културата и наследството на инките.

Няма коментари