Реклама

Ново в сайта

Замъкът Хоенцолерн: Символът на династията Хоенцолерн


Замъкът Хоенцолерн е един от най-известните замъци в Германия и символ на династията Хоенцолерн. Той се намира на връх Хоенцолерн, издигащ се на 855 метра над морското равнище в планината Швабски Алпи, на около 50 километра южно от Щутгарт. Замъкът е построен в началото на XI век и е бил многократно разрушаван и възстановяван. Последното му строителство е завършено през 1867 г. по заповед на пруския крал Фридрих Вилхелм IV.
Замъкът е известен със своята архитектура, която е смесица от различни стилове, включително романски, готически и неоготически. Той е дом на богата колекция от изкуство и предмети на изкуството, включително картини, скулптури, оръжия и доспехи.

История


Замъкът Хоенцолерн е построен за първи път в началото на XI век от швабския граф Фридрих I. Той е бил предназначен да служи като крепост за защита на региона от враговете.
Замъкът е бил многократно разрушаван и възстановяван през вековете. През 1423 г. той е напълно разрушен от войските на Швабийския съюз. През 1454 г. е построен нов замък по-голям и по-укрепен от преди, който е бил използван от швабските Хоенцолерни като резиденция.
През 1618 г. започва Тридесетгодишната война и замъкът е разширен в крепост. Няколко пъти замъкът си сменя собствеността и никой от новите собственици не извършва конструктивна поддръжка след войната, което води до разрушаването на много от постройките и в началото на 19 век е само руина. Като до днес от този замък е останала само черквата.
През 1819 г. престолонаследникът принц Фридрих Вилхелм от Прусия решава да възстанови замъка Хоенцолерн. По-късно като крал Фридрих Вилхелм IV той възлага задачата на известния немски архитект Фридрих Август Щюлер. Строителството на новия замък започва през 1850 г. и е завършено през 1867 г. Замъкът е предназначен да служи като символ на пруската сила и величие.
След края на Първата световна война и свалянето на Германската империя, замъкът Хоенцолерн беше конфискуван от правителството на Ваймарската република. През 1952 г., принц Фридрих Вилхелм на Прусия, наследник на дома Хоенцолерн, договори връщането на замъка към семейството. Днес той служи като музей и туристическа атракция.

Архитектура и историческите артефакти



Замъкът Хоенцолерн е построен в стил неоготика и впечатлява със своята архитектура и стил.
Главният вход на замъка е през Портата на рицарите. Портата е украсена с готически скулптури на рицари и гербове.
Вътрешността на замъка е богато украсена. В него има множество зали, стаи и апартаменти.
Един от най-забележителните зали в замъка е Тронната зала. Залата е украсена с готически тавани и стени. В нея се намира тронът на пруските крале.
Сред ценните артефакти от пруската история, които днес се съхраняват в замъка, се включват короната на Вилхелм II, лични предмети, принадлежащи на Фридрих Велики, и дори писмо от американския президент Джордж Вашингтон. Това писмо изразява благодарност към барон фон Щойбен, потомък на Хоенцолерните, за неговата ангажираност в Американската война за независимост.

Посещение


Замъкът Хоенцолерн е популярна туристическа дестинация. Той се посещава от над милион посетители годишно. Хоенцолерн предоставя уникална възможност да се насладите на културната и историческа стойност на мястото. Посетителите могат да разгледат множество експозиции, включително колекции от предмети, свързани с династията Хоенцолерн и германската история.
Замъкът Хоенцолерн съчетава историческа важност, впечатляваща архитектура и богато наследство. Той е не само символ на Германия, но и важен световен замък, който предоставя възможност за поглед към миналото и наследството на династията Хоенцолерн.

Няма коментари