Реклама

Ново в сайта

10 интересни факта за Царевец

1. През XII в. започва изграждането на крепостта, запазена и до днес.
2. Укрепителната система на средновековната крепост Царевец била сложно устроена. Тя се състояла от стена, дълга близо 2 км. и широка от 2,4 м. на места до 3,6 м., която опасвала целия хълм и била подсилена с напречни крепостни стени, разположени при входовете.
3. През Средновековието укрепеният хълм Царевец бил гъсто застроен. На него били изградени Дворецът на българските царе, Патриаршията, 4 манастирски комплекса, 22 църкви и над 370 жилищни и стопански постройки.
4. Главният вход е от запад, изграден на тесен скален провлак, който се е състоял от три последователно разположени порти, отбранявани от кули.
5. В най-северния край на Царевец, където се събират източната и северозападната крепостни стени, има издаден към р. Янтра скален нос, известен като Лобната скала, от който през XI-XIV в. били хвърляни в реката предателите на родината. През XVI в. на това място е изграден манастир.
6. Освен царе, боляри и духовенство, на Царевец са живяли и много обикновени хора, които са обслужвали представителите на висшата класа.
7. Приблизителният брой на населението на Царевец през XII-XIV в. е бил 3000 - 3200 души.
8. Дворецът бил разположен в централната част на крепостта, на площ от 4 872 кв.м.
9. Дворецът просъществувал по време на целия двувековен период на възстановената българска държава. При падането на Търново под турско робство на 17 юли 1393 г. той бил опожарен и разрушен.
10. В централната част на комплекса, на най-високото място, бил разположен патриаршеският храм "Свето Възнесение Господне". Подобно на Двореца и Патриаршията е разрушена при превземането на Царевец през 1393 г. от войските на султан Баязид І.

Може да прочетете още за Царевец тук: Крепостта Царевец
Снимка: www.facebook.com/Tsarevets3D

Няма коментари