Реклама

Ново в сайта

Топ 10: Най-дългите пещери в България

Топ 10: Най-дългите пещери в България
В България до сега са намерени около 5100 пещери. За много от тях има уникални легенди. Почти всички са изследвани и отворени за туристи - имащи познания в областта на спелеологията. В сайта може да откриете статия за най-известните пещери в България, но сега ще разгледаме десетте най-дълги пещери в България.



10. Пещера Андъка - 4000 метра

Намира се до град Дряново, Габровска област. Пещерата се намира в района на Дряновския манастир в края на каньона на река Андъка. Името произлиза от турски: андък, ендек, което значи дупка. Първото регистрирано проучване е направено от Радев на 28 октомври 1923 г. Във входната зала има изградена пречиствателна станция, която до 1979 г. захранва Дряново с питейна вода. В по-голямата си част пещерата е бедна на образувания. В някои зали има повишено съдържание на СО2 до 4%. Общата ѝ дължина е 5000 метра.

9. Бонинска пещера - 4530 метра

Най-дългата плавателна българска пещера се простира на територията на красивото Деветашко плато, над прочутите Крушунски водопади. Местността е богата на много пропасти и пещери, повечето от които обект на посещение от местните пещерняци и спелеолози. Пещерата не е благоустроена, но в нея се организират атракционни пещерни турове с лодка.

8. Пещера Приказна - 4782 метра

Разположена е край град Котел, близо до други от големите български пещери – Луцифер и Ледника. Дължината на пещера Приказна е 4 782 метра, с което се подрежда на 7-мо място сред най-дългите пещери в България. Пещерата не е благоустроена и е доста рядко посещавана. Входът й трудно може да бъде открит. Тези обаче, които са успели да я посетят, разказват за красотата и очарованието й.

7. Пещера Голяма Балабанова - 4800 метра

Пещерата се простира в Западна България, в община Годеч. Балабановите дупки са две пещери – Малката и Голямата Балабанова дупка, чиито входове са разположени на 300-400 метра един от друг. Малката е много по-трудна за проникване. До 1981 година от Голямата Балабанова дупка са били проучени едва 300 метра. До 1985 година млади ентусиасти от столичен пещерен клуб провеждат серия от десетки експедиции и откриват много неизследвани до този момент части. Проучената днес дължина не пещерните галерии на Голямата Балабанова е 4 800 метра, с което тя се подрежда на 6-то място сред най-дългите български пещери. Пещерните галерии крият разнообразни забележителности. Опитни пещерняци, които не веднъж са посещавали красивата пещера твърдят, че е най-красива през зимните месеци.

6. Пещера Врелото - 5280 метра

Разположена е в Боснешкия карстов район, намиращ се близо до град Перник. Изключително труднодостъпна е. Проникването в нея се осъществява по прокопания тесен 7-метров отвор. Прочуването на пещерата е съпътствано от много трудности, както заради трудния достъп, множеството сифони, така и заради забраната да се копае във вододайната зона, в която Врелото попада. Пещерен клуб „Академик“ за пръв път се изправя пред предизвикателствата на водната пещера.
Цялото протежение на пещерата крие разнообразни препятствия, множество диаклази, прагове, стръмни участъци и др. Дълга е 5280 метра, като по цялата ѝ дължина се простират множество красиви вторични образувания.
Врелото е петата в списъка на най-дългите пещери в България.

5. Пещера Темната дупка - 7000 метра

Пещерата се намира на югоизточния склон на планината Козница, северозападно от село Гара Лакатник на левия бряг на река Искър на 27 метра над нейното ниво в стената на скален венец. Образувана е в тъмни среднотриаски варовици (ладин) на Милановската синклинала.

Ягодинската пещера. Една от най-красивите пещери в България.
4. Ягодинска пещера - 8307 метра

Пещерата се намира на 3 км. югозападно от село Ягодина. Входът е направен по изкуствен път. Това е една от най-дългите най-интересните пещери в България и най-красивата в Родопите.
Ягодинската пещера има 5 нива с обща дължина 10 километра. Превърната е в истинска туристическа атракция - с изградена 1100-метрова пътека, електрофикация и изкуствен тунел 30 метра по ниско от естествения вход на пещерата. В залите могат да се видят чудни сталактити, сталагмити, сталактони, а също така драперит, синтрови езера, хелектити, леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), както и традиционната “стена на греха”, върху която се лепят монети.
В пещерата са открити следи от живот от енеолита (4 хил.пр.н.е.), а също и от по-късната бронзова епоха.

3. Пещера Орлова чука - 13 437 метра

Орлова чука е пещера в България с обща дължина на галериите от 13 437 м. Намира се в близост до село Пепелина, на 3 км източно от гр. Две могили и на 35 км от град Русе. Разположена е между гънките на отвесно изсечените скали на левия бряг на р. Черни Лом, на 40 м височина от съвременното корито на реката. Температурата в пещерата през цялата година е около +14 °C.

2. Колкина дупка - 14 308 метра

Колкина дупка е втора по дължина в България. Тя за последно е изследвана през 2017 година и тогава се оказва, че е дълга над 14 километра и измества от второто място до тогава пещерата Орлова чука, но след това изследване става ясно, че Колкина дупка е най-дълбоката пещера в България.

Пещера Духлата - 17 600 метра
Пещерата Духлата. Най-дългата пещера в България
1. Пещера Духлата - 17 600 метра

Пещерата “Духлата” е разположена на десния бряг на река Струма, в югозападната част на Витоша. Тя е сложна пещерна система, разполагаща с множество входове. Пещерата е развита на шест етажа, като общата дължина на галериите е над 17 километра. Така със своята дължина от 17 600 м., тя е най-дългата пещера в България.



Източници: wikipedia.orgeconomic.bg

Няма коментари