Реклама

Ново в сайта

Невероятни природни феномени

Червеният плаж в Панджин, Китай

Червеният плаж в Панджин, Китай
Първият феномен на природата, който ще разгледаме се намира в Азия и по точно на 30 километра от град Панджин в Китай. Това нереално място е плаж, но пясъка не се вижда от растението Суеда, което започва да расте през месеците април и май, а през лятото е зелено на цвят, но през есента става наситено червено и привлича много туристи.
По-голяма част от плажа е затворена за туристите, защото плажът е дом на около 260 вида птици и около 400 вида диви животни.



Езерото Ретба, Сенегал

Езерото Ретба, Сенегал
От Азия отиваме в Африка за да ви представя втория природен феномен. Това е езеро и сега в съзнанието ви изниква картина на езеро с небесно син цвят, но...... не. Това езеро е розово. Намира се на 30 километра от Дакар, столицата на Сенегал. Причината за необичаиния цвят на езерото са водораслите Dunaliella Salina. Водораслите произвеждат червен пигмент за подпомагане на абсорбирането на светлина. Цветът е особено видим през сухия сезон (от ноември до юни) и е по-малко видим през сезона на дъждовете (юли до октомври). Подобно на Мъртво море езерото е много солено и така хората могат да плават лесно. Друго интересно нещо за езерото е, че заради голямото количество сол рибите са приблизително четири пъти по-малки от тези, които живеят в нормална среда.



Вулкан Аогашима, Япония

Вулкан Аогашима, Япония
Аогашима (Aogashima) e остров част от архипелага Изу, намира се южно от Токио във Филипинско море и има вулканичен произход . Това е най-изолираният, населен и южен остров на този архипелаг, който е под юридикцията на Токио. Ако трябва да сме точни, Аогашима се намира на 358 км от Токио.
Островът е добре известен с интересната си форма – кратер в кратер. Така че това, което всъщност представлява, е един огромен кратер, който обгражда целия остров, а вътре е сгушен другият, по-малък кратер. Това прави целия остров едно доста мистично място, почти като от приказките. Трудно е за вярване, че все още има такива места по света – девствени и приказно красиви, но въпреки това и доста опасни за живеене от друга страна.
Може да прочетете повече за Аогашима тук.



Хилиър Лейк (Розовото езеро), Австралия

Хилиър Лейк (Розовото езеро), Австралия
Хилиър е езеро разположено на остров Мидъл, който е най-големият от архипелага Решерш, разположен недалеч от южните брегове на Западна Австралия. Особено за това езеро е, че цветът на водата в него е розов.
През 1950 г., екип от учени се заема с изследването на розовото на цвят езеро. Те се надявали да открият в солените му води особен вид водорасли Dunaliella salina, образуващи червен пигмент и виреещи в други подобни езера както беше случаят на езерото Ретба, но пробите с вода от Хилиър не съдържали такива водорасли и причината за цвета на водите му си остава загадка.
Първите сведения за розовото езеро на остров Мидъл датират от 1802 г., когато британския мореплавател и хидрограф Матю Флиндърс посещава тези места на път за Сидни. След него в периода между 1820 и 1840 г. на острова се заселват за кратко ловци на китове и тюлени. В началото на XX век започват да добиват сол, но след 6 години се отказват и от тогава островът с розовото езеро почти не е посещаван.



Ханг Сон Дунг, Виетнам

Ханг Сон Дунг, Виетнам
Пещерата Ханг Сон Дунг е най-голямата природна пещера в света, в Национален парк „Фонг На-Ке Банг“, Виетнам. Разположена близо до границата между Лаос и Виетнам , пещерата има вътрешна, бързо течаща подземна река и най-голямото напречно сечение на пещера в световен мащаб. Това е най-големият известен пещерен проход в света по обем. Достига на височина до 240 метра на широчина да 150 метра и дължина от 5 километра. Смята, че е на възраст между 2 и 5 милиона години.



Памуккале, Турция

Памуккале, Турция
Много от вас знаят за този феномен на природата, но това не пречи да го включим и в тази статия. Разположен на запад, по крайбрежието на Егейско море, където освен красиви плажове, скрити заливи и градове, които си струва да се видят, има много древни съкровища, на които да се възхищаваме, но Памуккале е най-важното съкровище там. В превод Памуккале означава „замък от памук“, когато видите това място бързо ще разберете, че Памуккале наистина заслужава това име.
Блестящо бели и лъскави - варовиковите тераси в Памуккале впечатляват със спираща дъха гледка. Снежнобелите тераси са създадени от изпаряването на горещата термална вода от изворите. И до сега всеки ден изтичат 250 литра богата на калций термална вода. Водата има лечебен ефект, който древните римляни признават преди почти 2000 години.

Няма коментари