Реклама

Ново в сайта

Аогашима - приказният рай във вулкан

Аогашима
Представете си малко късче земя – почти девствено и отделено от света, с прекрасна живописна природа. Не ви ли звучи като идеалното място за почивка? Място, на което може да се отпуснете и да забравите за останалия свят. Сега ще Ви запозная точно с такова място - островът Аогашима.

Аогашима (Aogashima) e остров част от архипелага Изу, намира се южно от Токио във Филипинско море и има вулканичен произход . Това е най-изолираният, населен и южен остров на този архипелаг, който е под юридикцията на Токио. Ако трябва да сме точни, Аогашима се намира на 358 км от Токио.

Островът е добре известен с интересната си форма – кратер в кратер. Така че това, което всъщност представлява, е един огромен кратер, който обгражда целия остров, а вътре е сгушен другият, по-малък кратер. Това прави целия остров едно доста мистично място, почти като от приказките. Трудно е за вярване, че все още има такива места по света – девствени и приказно красиви, но въпреки това и доста опасни за живеене от друга страна.

Аогашима
Затоплян от течението Куросио, островът е с по-топъл и мек климат, отколкото основната част на Япония. Островът е заселен от преди много векове, но е трудно да се каже, от кога точно. Последното силно изригване на вулкана е станало в края на 18 век – през 1785 година, вследствие на което са загинали около 140 души. Само 50 години след него на острова отново са се върнали хора, потомците живеят там и до сега.
Дължината на острова е 3,5 километра, а ширината му – 2,5 километра. Той се е оформил от изригването най-малко на четири подводни вулкана, а самото селище е заобиколено от множество скали от вулканична магма.
Всъщност Агошима е сложен вулкан , състоящ се от редица вътрешни и външни кратери. Най-високата точка на острова е Отонбу , с височина 432 метра над морското равнище.
Местните жители осигуряват препитанието си чрез риболов и селско стопанство. Доходи също носят малобройните туристи и любители на подводния риболов.

Поради отсъствието на естествени пристанища и силни потоци, Аогашима винаги е бил трудно достъпен. До острова се стига само с ферибот или хeликоптер. Съществува само един пристан за съдове с водоизместимост до 500 тона, но той е непригоден за акостиране в лошо време или когато има голямо вълнение, а в много случаи придвижването с хеликоптер не може да бъде осъществено заради гъстата мъгла през определени периоди от годината. Ето защо вулканичният остров няма много посетители.

Аогашима
Цялото население на Аогашима живее само на една малка част от цялата територия на острова в едноименното село Агошима.  Това е мястото, където се намират повечето от удобствата като универсален магазин и хеликоптерна площадка.
Населението на този необичаен остров е малобройно - малко повече от 200 човека. Всъщност, през 2009 година е бил регистриран 205-ия жител и затова там има само едно училище за деца до 14 години, в което се обучават 25 ученика. След 15-годишна възраст децата отиват да учат в Япония и някои от тях никога не се завръщат обратно в родното си място.
Неслучайно в традиционните песни на острова се пее най-вече за истории за напускане на дома и за раздели с любимите хора.
Въпреки че е нереалистично да се очаква бурен нощен живот или да се сервират гурме храни в толкова далечно място, Аогашима не е напълно лишена от забавления. За начало – това е страхотно място където, може да прекарате почивката си. Гмуркането в прозрачно сините води е най-популярна дейност на острова. Също така може да помислите за туризъм или къмпинг на вулкана, както и посещение на горещите вулканични извори. В самия център на острова е разположена естествена геотермална сауна – един чудесен начин да се отпуснете след дълъг ден на туризъм. Можете дори да приготвяте храна на пара в парните отвори, разположени извън сауната – още една екстра, предоставена ви от двукратерния вулкан.

На острова има много вулканични хълмове с горещи потоци от пара, върху които местните жители добиват сол, богата на калций, изпарявайки морска вода. Тази сол е един от най-популярните сувенири на Агошима.



Няма коментари