Реклама

Ново в сайта

Куала Лумпур - пътуване до другия край на света

Куала Лумпур (на малайски Kuala Lumpur) е столицата на Федерация Малайзия. Градът е разположен на полуостров Малака и наброява 1,808 милиона жители (2017 г). Многократно е разрушаван и възстановяван през вековете. Сега е един от най-модерните и динамично развиващи се градове в Азия. В Куала Лумпур започва модерно строителство след Втората световна война и особено след обявяването на независимостта на Малайзия.
 Куала Лумпур е пресечна точка на различни културни влияния и резултатът е вълнуваща смесица от традиции, обичаи и храна. Градът е една от трите федерални територии в страната заедно с Путраджая и Лабуан.
 Куала Лумпур се състои от различни райони със своя собствена идентичност. Идеалният център е мястото, от което се е зародил градът - там, където се пресичат реките Кланг и Гомбак.

Само преди няколко десетилетия Малайзия беше изостанала страна, която живееше скромно. Сега икономиката разцъфтява. Страната е производител от световен клас и износител на всичко – от автомобилни части до компютърни компоненти. Много от обясненията са в икономическата политика на министър-председателя Махатир Мохамад.
В Куала Лумпур се намират Кулите Петронас (Petronas Towers) - едни от най-високите сгради в света. Кулите са високи 451 метра и са окончателно завършени през 1998 г. Представляват главна туристическа атракция в Куала Лумпур и са един от символите на града.



Няма коментари