Реклама

Ново в сайта

К2 - зловещият връх

К2 - зловещият връхК2 или Чогори, или Годуин Остен е вторият по височина връх на Земята (след Еверест). Надморската му височина е 8 611 m. Намира се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай.Върхът е открит през 1856 от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Хавершъм Гудуин-Остин.
Името „К2“ е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият, забелязан в Каракорум.Първото изкачване на К2 е осъществено на 31 юли 1954 от италианската алпийска свръзка Лино Лачедели и Ачиле Компаньони.

К2 - зловещият връх На 1 август 2008 година се случва една от най-трагичните злополуки, свързани с изкачването на върха – огромно парче лед се откъсва по време на лавина и къса въжетата по маршрута. Трима алпинисти са спасени, но 11 други, от най-различни националности, загиват.     На 31 юли 2014 г. в 9 часа сутринта местно време българинът Боян Петров изкачва успешно върха и така става първият българин, изкачил К2.
"К2 е най-зловещият връх и вероятно с най-малко изкачвания сред осемхилядниците, защото до него няма лесен маршрут. Нито един от тях не позволява да се промъкнат комерсиални експедиции. Там ходят най-подготвените, най-психически устойчивите и на върха не е стигнал нито един случаен човек."

К2 - зловещият връх



Няма коментари