Реклама

Ново в сайта

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са едни от най-големите природни съкровища на България. Те представляват група от ледникови езера, формирали се при надморска височина между от 2095 м. до 2535 м в планина Рила, която е разположена в Югозападната част на България. Те са разположени стъпаловидно - вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.
Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Едва ли има достатъчни думи, които да могат най-детайлно да опишат огромната красота на Седемте рилски езера. Красивите водни басейни са разположени стъпаловидно в Рила, като са обградени между върховете Сух чал, Отовишки връх и Харамията. От горе надолу Седемте рилски езера са подредени в този ред със съответните имена Сълзата, езеро Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Седмото езеро (Долното езеро), които са има дадени в зависимост от формата, която езерните води са приели.

От Седемте рилски езера започва река Джермил, която е резултат от оттичащите се една в друга води на езерата. Този емблематичен за Рила планина езерен комплекс се намира на изток от връх Хайдута (още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела, а на запад е Отовишки връх, който се намира точно над езерото Бъбрека. Самата река Джермила е в северната част на Седемте рилски езера. Цялата тази богата и невероятно красива природна местност влиза в рамките на природен парк „Рила”.
Има няколко маршрута, по които може да поемете, за да стигнете до Седемте рилски езера. Единият е от хижа Пионерска, откъдето има маршрути към хижата на Седемте рилски езера. Тук има два пътя - горска пътека и асфалтиран път под лифта. До Новата хижа край Седемте рилски езера се стига за около 2 часа, като преминавате през невероятно красиви местности и природни гледки. Има туристически пътеки и от Сапарева баня или от Рилския манастир.

Сълзата, което всъщност е Горното езеро е разположено на височина 2535 м. Само то не е голямо като размер, като е разположено на площ 7 декара, а дълбочината му достига едва 4.5 м.
Сълзата

Окото е рекордьорът на Седемте рилски езера по дълбочина – в най-дълбоките си части достига 37.5 м. Окото се намира при надморска височина от 2440 м, като заема площ от 68 декара.
Окото

Езерото Бъбрека има доста стръмни и скалисти склонове.  Наречено така заради специфичната си форма то е разположено е на 2282 м. надморска височина, като дълбочината му достига до 28 м.

Бъбрека

Езерото Близнак е разположено на 2243 м. надморска височина, има площ от 91 декара и дълбочина до 27 м. Около средната си част Близнака се стеснява и при по-продължителни сухи периоди водите почти се разделят на две по-малки езера, откъдето всъщност произхожда и името му. Тук понякога може да се лови планинска пъстърва.

Близнака

Трилистниковото езеро е на височина 2216 м., а в някои от частите му бреговите му очертания се губят в разлети потоци. Трилистниковото езеро е с площта от 26 декара, а максималната дълбочина достига до 6.5 м.

Трилистниковото езеро

Рибното езеро пък носи първото място сред Седемте рилски езера като най-плиткото с неговите едва 2.5 метра. То е образувано на височина 2184 м, а площта му е 35 декара. Специфични за това езеро са тревистите брегове, тинесто дъно, обрасло с тръстика.

Рибното езеро

В Седмото езеро (Долното езеро), което е най-ниско разположено, се отичат водите всички останали шест езера. Тревните му брегове са на площ от 59 декара, максималната му дълбочина е 11 метра, а самото то се намира на 2095 м надморска височина.

Долно езеро

В близкото минало стъпаловидния циркус на Седемте езера и самата езерна група се е наричал Еди гьол, а езерата - Едигьолски. Отделните езера са носили имена, различни от днешните. Те са се казвали както следва: Сълзата-Баш гьол, Окото - Чанак гьол, Бъбрека - Кара гьол, Близнака - Чифте гьол, Трилистника - Средния гьол. Последните две езера - Рибното и Долното, не са имали самостоятелни имена.

Няма коментари