Реклама

Ново в сайта

Статуята на Свободата

Статуята на Свободата, чието оригинално име е "Свободата озаряваща света", (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна като Statue of Liberty) е паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк, на остров Либърти в устието на река Хъдсън. Тя е един от най-популярните американски символи и олицетворява свободата и стремежа към нея.
Статуята на Свободата, от 1886 г. до откриването на самолета, е била първия американски знак, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа.
Медната статуя е подарък от Франция за Америка в края на 19 век в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от Независимостта на Съединените американски щати.

Идеята за даряване на статуя, увековечаваща дружбата между Франция и САЩ, се ражда през 1876г., когато на скулптура Фредерик Огюст Бартолди е възложено нейното създавне, в което се включва и инжинерът Густав Айфел, който проектира вътрешната носеща конструкция.
Съществуват мнения, че скулпторът е използвал за модел лицето на майка си и тялото на възлюбената си.
Договорено било американците да построят пиедестала, а французите да направят статуята, но и двете страни се сблъскали с общ проблем - набирането на средства, поради което реализацията отнема почти десетилетие. Общата сума, необходима за изграждането на паметника е възлизала на около 800 000 долара. Във Франция парите се набирали чрез дарения, а в САЩ - с приходи от театрални постановки, изложби и други културни мероприятия.
Монументът е висок 46,5 m и е поставен върху платформа (55,5 m)като Общата височина на монумента е 93 метра.
На главата на женската фигура има 7-лъчева корона, символизираща 7-те морета и континенти. 25 прозорчета напомнят за съкровищата на света. Жената държи в дясната си ръка факла (а и американското знаме след 13 юни 1927), а в другата - Декларацията за независимостта от 4 юли 1776 г. Под нозете и са разкъсаните вериги на робството.

Статуята е завършена през юли 1884г. в Париж, след което е разделена на 350 части и е опакована в 214 сандъка, за да бъде натоварена на кораб, който да я транспортира до САЩ. Тя пристига в пристанището на Ню Йорк на 17 юни 1885г. Пиедесталът е завършен през април 1886г., а сглобяването на статуята върху него отнема 4 месеца. Официалното откриване на Статуята на Свободата е извършено лично от тогавашния президент на САЩ Гроувър Кливланд на 28 октомври 1886г.
На 15-ти октомври 1924г. Статуята на Свободата е обявена за исторически паметник, а през май 1982г. под патронажа на президента Роналд Рейгън е организирана кампания за набиране на средства за реконструирането и. През 1984г., когато започва реконструкцията, ООН включва статуята в Списъка на световното културно наследство.

На 5 юли 1986г. статуята е отворена за посетители след реконструкцията, но непосредствено след 11 септември 2001г. е затворена заради поредицата заплахи за терористични актове срещу американския символ. От 3 август 2004г. отново може да се посещава от туристи, но остава забранено изкачването на 354-те стъпала до короната и факела. Днес посетителите имат възможност да се любуват на панорамната гледка само от две площадки - едната в основата на пиедестала, а другата на височината на прасеца на фигурата.

Няма коментари