Реклама

Ново в сайта

Коренното население на Мексико

Броят на индианското население в Мексико се определя на няколко милиона души. В централните части на страната, сравнително близо до столицата живеят ацтеките, които са потомци на могъщ в миналото народ. Техният сегашен брой е около 1 милион души. В южните и югоизточните части на страната живеят около 2/3 от индианците в страната. Най-многолюдни сред тях са маите (около 0.5 млн. души), повечето от които живеят на полуостров Юкатан.

Маите са индиански народ, живеещ в Южно Мексико, Гватемала, Белиз и части от Хондурас и Салвадор. Те говорят на майски език, а броят им към началото на XXI век е около 6 000 000 души.
Маите са първите хора в Америка, които започнали да строят големи градове от камък. За да ги свържат, строят пътища, които минават през джунглите и блатата. Всичко това маите правят без да използват метални сечива, каруци или товарни животни. В градовете им се издигат великолепни внушителни храмове и дворци.

Те строят и огромни пирамиди. Страните на пирамидата приличат на гигантска стълба. Най-големите пирамиди били с височина над 60 м. (Това е повече от височината на Колоната на Нелсън в Лондон!) Често маите построяват нова пирамида върху старата - и така понякога три-четири пъти. Всяка следваща била по-голяма от предишната. Маите строят храмове на върха на пирамидите като домове за боговете им. Те били изработвани от дърво, така че отдавна са изчезнали. Пирамидите са построени от варовикови скали покрити с бляскава бяла мазилка - ослепителна гледка на лунна светлина. След това маите боядисват пирамидите в ярко червено или синьо и изписват върху тях йероглифи.
Един от свещените градове на маите е Чиченица (Кладенецът на племето ица). Този град е разположен на полуостров Юкатан (Мексико). Най-голямата забележителност в него е пирамидата на пернатия змей. От четирите й страни има стълбища с по 91 стъпала, а това подсказва, че пирамидата има астрономическо значение. Пирамидата е изградена на 9 нива и е 24 м висока. На северната страна може да се наблюдава богът на пернатия змей слизащ от небето. Други забележителности в този град са храмът на войните, игрището за игра на топка, свешения кладенец и могилата на върховния жрец, където са открити 7 надгробни плочи. В този град има много изображения на орли и ягуари (този, който убива жертвата си с един скок). Друг много известен град на маите е град Паланка, където е открит храмът на надписите. Във вътрешността на храма са открити много надписи, което не е характерно за храмовете на този народ. Археологът, който проучва този храм е Алберто Рус успява да открие гробница, в която има запазени в отлично състояние две каменни глави и съркофаг.

Първоначално Маите имат календар от 260 дни в годината. Броенето става с две въртящи се едно от друго зъбчати колела. С течение на времето добавят и трето зъбно колело, с което годината добива 365 дни. Разделението на тези дни е на 18 месеца със съответно 20 дни и един месец ‘’Уайеб’’ с 5 дни. Всичко заедно дава една «приблизителна година» от (18 x 20) + (1 x 5) = 365 дни. Четвърт деня, който остава при високосни години се пренебрегва от маите.
Ацтеките са древна цивилизация (14-16 век), която е населявала териториите на днешно Мексико. Населението им е било над 1,5 милиона души. Цивилизацията на ацтеките има богата митология и културно наследство. Столицата на Ацтекската империя е Теночтитлан и е била разположена на езерото Тексако, където сега се намира град Мексико.
Името ацтеки произлиза от името Ацтлан – митичната им прародина, разположена на север от Мексиканската котловина (най-вероятно в западната част на днешно Мексико), откъдето по-късно ацтеките се разселват в Централна Америка. Ацтеките често наричали себе си мешика (мехика) – от името на най-голямото и най-силно племе в индианската общност в района и от което идва името на днешно Мексико. Прието е ацтеки да се наричат както основателите на империята на ацтеките, така и всички останали етнически групи, говорещи науатъл (езика на ацтеките) и населяващи Мексиканската долина до завладяването им от испанците.

Империята на ацтеките е била най-силна в Централна Америка и известна с богатствата и обичаите си. За по-малко от един век ацтеките установяват властта си върху обширна територия, простираща се на север до централната част на днешно Мексико, на изток – до Мексиканския залив, на юг – до днешна Гватемала и на запад до Тихоокеанското крайбрежие. Столицата Теночтитлан, върху чиято територия се намира днешната столица на Мексико (Мексико сити), е била един от най-големите градове в света по това време. Културата на ацтеките е сложна и техният език, легенди и традиции и до днес оказват голямо влияние върху бита и културата на днешно Мексико.

Няма коментари