Реклама

Ново в сайта

Калининград - перлата на Балтика

Калининград
Калининград или Кьонигсберг (наименование от 1255 до 1946 г.) е град в Русия, административен център на Калининградска област, руски ексклав, разположен между Литва, Полша и Балтийско море. Градът се намира при вливането на река Преголя във Висленската лагуна.
 В Калининград се намира най-западното и единствено незамръзващо пристанище на Русия в Балтийско море.
 Населението на града през 2010 година е 431 500 души. Днешният Калининград е основан от чешкия крал Отокар II и е наречен в негова чест Кьонигсберг (на немски: Königsberg - буквално „Кралски връх“, преносно „Кралска твърд“).

Калининград
Той е един от главните градове на Тевтонския орден, а след това е център на Източна Прусия. След края на Втората световна война тази част Прусия е включена в границите на СССР и коренното немско население е напуснало този регион. През 1946 г., след завладяването му от руснаците, градът е наречен на името на комунистическия функционер Михаил Калинин. Понастоящем Калининградска област е ексклав, отделен от Русия без общи граници с държавата към която принадлежи. Калининградска област е два пъти по-малка от Белгия. На града е наречен немският крайцер Кьонигсберг.

Няма коментари