Реклама

Ново в сайта

Пантеонът в Рим: Един от най-добре запазените древни паметници в света

Когато стъпвате в Рим, вие се потапяте в бездната на историята и архитектурата, и няма по-значимо място, отколкото Пантеонът. Този магичен храм е символ на величието на Римската империя и остава едно от най-впечатляващите архитектурни постижения на човечеството.

История и произход


Пантеонът е издигнат между 118 – 128 г. сл.н.е. и заменя по-стар храм, построен през 27 г. пр.н.е. от Агрипа, свързан с името на този съюзник и приятел на император Август. Съществува уверение, че името "Пантеон" идва от гръцките думи "πᾶν" (всичко) и "θεῖος" (божествен), подчертавайки богатството на боговете, които бяха почитани в храма.

Архитектурно великолепие


Но това, което прави Пантеонът толкова впечатляващ, е неговата архитектура. Сградата е известна със своята огромна купола с отвор във върха, който създава уникална игра на светлина и сянка вътре. Куполът се смята за един от най-големите куполи без подпора в света и е архитектурно чудо. Висок е 43 метра. Куполът е изграден от бетон и тухла и е покрит с бронзови листове. Входът на Пантеона е под формата на портика с 16 колони от сив гранит.

Уникален дизайн и значение


Във вътрешността на Пантеонът се крие богатата история и културно значение. Сградата е служила като храм, и като маусолей, където почиват много известни личности, включително великия италиански художник Рафаел и две от кралиците на Италия. Тя е съчетание на римска и християнска история, тъй като по време на Средновековието бива преобразуван в католически храм и така се запазва от разрушаващите римски здания в Рим.

Учудващият окръг на Рим


Пантеонът се намира в Рим на историческия окръг на Пиаца ди Ротонда. Този район предлага не само един от най-значимите архитектурни паметници, но и изобилство от страхотни ресторанти, кафенета и магазини.

Интересни факти за Пантеона:


  • Пантеонът е построен през 2 век сл. Хр. от император Адриан.
  • Пантеонът е кръгла сграда с купол, който е висок 43 метра.
  • Куполът на Пантеона е изграден от бетон и тухла.
  • Входът на Пантеона е под формата на портика с 16 колони от сив гранит.
  • Пантеонът е бил използван като църква от Средновековието до Ренесанса.

Как да посетите Пантеона:


Пантеонът е отворен за обществеността за посещения. Билети могат да бъдат закупени на касата на Пантеона.
Най-доброто време за посещение на Пантеона е сутринта, когато е по-спокойно. Можете да се насладите на спиращи дъха гледки към купола на Пантеона отвътре.

Завършващи думи


Пантеонът в Рим е място, което ви връща назад във времето и ви пренася в един от най-вълнуващите периоди на историята. Той е архитектурен бижутерски камък в сърцето на Вечния град и трябва да бъде изживян от всеки, който се намери в Рим. В Пантеонът ще откриете не само красотата на миналото, но и връзката на Рим със света на изкуствата и архитектурата. Той е чудесна възможност да се насладите на историята и културата на Римската империя.

Няма коментари