Реклама

Ново в сайта

10 островни града по света

Как ли бихте се чувствали ако попаднете на някой от необитаемите острови по света? Тези острови също са били необитаеми и самотни, но малко по малко са започнали да се населяват и вследствие на силна урбанизация, в крайна сметка са се превърнали в цели градове.




Линдау, Германия

Историческия град Линдау е разположен в близост до пресечната точка на австрийската, германската и швейцарската граници в източната част на езерото Констанс (Bodensee). Градът е свързан със сушата с мост и жп линия и има около 3000 жители. Пълен със средновековни и полудървени постройки, островния град е доста популярна туристическа атракция.



Санта Круз дел Ислот, Колумбия

Намиращ се близо до карибския бряг на Колумбия, Санта Круз дел Ислот неофициално се счита за най-гъсто населения остров на Земята. Жителите са му 1247, а къщите само 97 върху площ от около 1 хектар. Единствените удобства на островитяните са няколко магазина и училище. Поради липса на място за гробище те погребват своите близки на съседния остров. Дори публичния площад на Санта Круз е около половината от размера на тенискорт.


Изола деи Пескатори, Италия

Изола деи Пескатори (Рибарския остров) е най-северния от основните три Боромеови острови в Лаго Маджоре. Той вече не е притежание на фамилията Боромео и е единствения, който е населяван през цялата година. Дълъг е 350 метра и е широк 100 метра, а тясна уличка върви по гръбнака на острова, към която се присъединяват калдаръмените пресечки на крайбрежната алея, обграждаща острова. Къщите в този район са построени по начин, който да не позволява да се наводнят, тъй като алеята около брега е често заливана с вода. Въпреки че традиционното занятие на жителите му е риболова, живописния чар на острова е превърнал туризма в най-важен източник на доходи за населението.

Мекскалтитан, Мексико

Мекскалтитан е малък изкуствен остров-град край крайбрежието на Мексико. Разположен е в блатиста местност с мангрови дървета и е заобиколен с канали. В периода през юни до октомври, когато е дъждовния сезон, много често водата залива улиците на града. Според легендата, Мекскалтитан е Aztlan - родината на ацтеките, откъдето през 1091 година те тръгват в търсене на място за по-добър живот и така основават Теночтитлан. Днес острова, известен още като "Мексиканската Венеция" е популярна туристическа дестинация и е обявен за "Pueblo Magico" от федералното правителство. Достъпен е само по вода.


Трогир, Хърватия

Разположен в близост до град Сплит, Трогир е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Разположен е на малък остров между континенталната част на Хърватия и остров Ciovo. Културата му е повлияна от старите гърци, римляните и венецианците. Богатата колекция от дворци, църкви и кули, както и една крепост е вписана в ЮНЕСКО за световно наследство през 1997 г. Архитектурата на града е смесица от романска и готическа и е една от най-запазената не само на Адриетическо море, но и в цяла Централна Европа. Един от типичните представители на този стил е поразителната катедрала "Св. Лорънс", чийто главен западен вход е шедьовър на Радован.


Несебър, България

Наричан често от чужденците "Перлата на Черно море" или "Българския Дубровник", Несебър е град-музей с повече от три хилядолетия история. Старата част на града е разположена на остров свързан със сушата чрез провлак, дълъг около 400 метра. По средата му се намира стара мелница, която днес е само туристическа атракция. Самия град притежава много доказателства за окупацията на най-различни цивилизации през времето на своето съществуване. Понякога се казва, че Несебър има най-много църкви на глава от населението и в действителност само в старата част те са 42 на брой. От тях само една функционира днес, като всички представляват богато архитектурно наследство на източното православие. Изобилието от исторически сгради вписва морския курорт в списъка на световното наследство на Юнеско през 1983 година.

Флорес, Гватемала

Флорес се намира в езерото Петен Ица и е свързан със сушата посредством провлак, а от другата страна се намират градове Санта Елена и Сан Бенито. Той е дом на много обекти на Маите, както и на останки от Tayasal - последният град в Мезоамерика завладян през 1697 г. от испанците. За много от туристите основната причина, за да се посети това място е близостта му до известните руини на маите Тикал. Самият остров-град също е чудесна дестинация, пълна с колониални сгради с червени покриви, тесни калдъръмени улички, исторически църкви и много хотели и ресторанти.

Малe, Малдиви

Мале е столицата и най-гъсто населения град на Малдивите. Над 100 000 души са натъпкани на този малък остров. Поради липсата на заобикаляща природа, цялата инфраструктура трябва да се намира в самия град. Водата се изпомпва от 50-60 метра дълбоки кладенци и се обезсолява, а електрическата енергия е с помощта на дизелови генератори. Твърдите отпадъци се транспортират към близките острови и с тях се попълват лагуните. По този начин е и направено по-голямото летище на съседния остров.


Манхатън, САЩ

Манхатън е един от петте квартала на Ню Йорк и е най-често спряган в описанията на мегаполиса. Намира се предимно на остров Манхатън в устието на река Хъдсън и е най-старият и най-гъсто населен от останалите Бруклин, Бронкс, Куинс и Стейтън Айлънд. Населението му за 2008 г. е било 1 634 795 души, живеещи на площ от 59.47 km?. Манхатън е богат на известни забележителности, туристически атракции, музеи и университети. Освен това на острова се намира и седалището на ООН. Думата "Манхатън", преведена от езика Ленапе означава "остров на много хълмове".

Венеция, Италия

Световно известна със своите канали, Венеция е построена върху архипелаг от 117 острова, които са свързани с 455 моста. В стария център, каналите изпълняват функцията на пътища, като почти всяка форма на транспорт е по вода или пеша. Островния град обаче бавно потъва и по време на приливи през есента и зимата Площада Сан Марко, който е най-ниската част на острова става напълно наводнен. Освен лагуната и самия град е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, благодарение на уникалната архитектура на сградите и самата основа, която е от дървени подпори (пилоти). Венеция е една от най-важните и посещавани туристически дестинации в света, както и един от най-красивите градове в света.

Няма коментари