Реклама

Ново в сайта

Мостът Кхаджу - шедьовърът на иранската архитектура.

Има много шедьоври на архитектурата по света, а в Исхафан има завладяващ образец на иранската архитектура - това е известният мост Кхаджу. Мостът притежава необикновенни архитектурни черти и това го прави един от най-известните мостове на Изтока и в същото време един от най-красивите и внушителните на Земята.
Мостът е построен през 1650 година по време на управлението на шах (крал) Абба II от династията на Сафавидите. По онова време градът бил център на голяма Империя и един от най-големите в света. Причина шах Абба II да построи мостът е  Великия път на коприната. През 1873 година е бил реконструиран.

На река Заянде има много мостове, но Кхаджу няма равен. Уникалният мост е направен от кирпич и камъни. Широчината му е  7,5 метра, а височината му от дъното е 21 метра. Дълъг 105 метра мостът притежава 23 арки.
Мостът е направен на две нива като долното ниво се използва само за пешеходци, а осмоъгълните павилиони позволяват на минувачите да се любуват на невероятни гледки към реката и града. Горното ниво е било предназначено за коне и каруци.
Сега нощните светлини на моста го правят още по красив и привлича все повече туристи, а с неговата изискана самобитна архитектура, човек може по-дълбоко да опознае Иран и Исляма.


Няма коментари