Реклама

Ново в сайта

Замъкът Фридланд

Замъкът Фридланд
Фридланд е селце, намиращо се в пределите на планинската местност Изерске хори в Чехия. Освен с красива природа и спокойна атмосфера, Фридланд може да се гордее и с мрачния на външен вид замък. Замъкът Фридланд е построен в средата на 13-ти век. За пръв път се споменава за замъкът през 1278 година, когато крал Премисл Отакар II изземва власта на замъка от благородното семейство Роновец (Ronovec, също Hronovce или Ronovici) и дава управлението на замъка на Рулек от Биберщайн. Малко преди 1531 година до когато остава във  владение на Рулек замъкът е укрепен и оборудван с нови артилерийски бастиони. По-късно замъкът е поверен в ръцете на генерал Албрехт фон Валенщайн (или Валдщайн).
През втората половина на 16-ти век външната форма на корпуса е значително променена, а значителни заслуги за архитектурното творение има и архитектът Марко Шпацио.


Замъкът Фридланд
След убийството на генерал Валдщайн замъкът е владение на Матиас Галас от фамилия Клам-Галас, който е командир на имперската армия.
В днешно време Сградата се състои от готически замък с висока кула и ренесансов замък, а след пожари в края на 17-ти век са добавени ранните барокови промени. Могат да бъдат посетени общо 50 стаи. Интериорът се състои от мебели от последните четири века. Могат да се видят и богати колекции от порцелан и много керамични изделия.
В замъка има музей още през 1801 година и днес е една от най-посещаваните забележителности в Чешката република.

Няма коментари