Реклама

Ново в сайта

Коя е една от приказните забележителности в града на липите?

Стара Загора е един от най-хубавите градове в България. Тя се намира в централната част на страната и се радва на динамично развитие въпреки хилядолетната си история. За тези от вас, които не са посещавали града на Берое, в следващите редове ще разкажа за една от най-големите и красиви забележителности тук. В случай, че вече сте се докосвали до магията на античния град, заповядайте отново, за да се насладите на очарованието му.
Парк „Пети октомври” се намира в централната градска част непосредствено до общината. Известен е още като „Градската градина”, краси района и отдавна е любимо място за всички посетители и жители.
Разположението на парка до сградата на Общината е терасовидно. Точно в средата има чуден фонтан, който е голяма атракция, особено за децата. Мястото притежава и определена романтика и заради малките лампички, които блещукат в различни цветове.
Градската градина е едно от най-зелените места в Стара Загора. Тревните площи са изрядно поддържани целогодишно и създават усещане за хармония. За щастие гражданите и посетителите на града пазят  чистотата наоколо. Тук ежедневно се събират млади майки с колички, групи младежи, възрастни хора, любовни двойки и всички те по свой начин се любуват на красивия парк „Пети октомври”. Мястото е една от уникалните забележителности в града на поетите и напролет, когато се разлистят дърветата става приказно. Градинките радват окото с хиляди цветя, мушанки и райграс. През май, когато завършват абитуриентите, в градската градина може да видите десетки младежи, които усмихнати и щастливи си правят снимки с най-близките по случай завършването. Отново тук младоженци позират влюбено пред обектива на талантливи фотографи на фона на приказната красота наоколо.
В парк „Пети октомври” има и културни паметници. Една част от тях са изградени в чест на антифашистите. Внушителен е монументът на героите от Първата световна и от Балканската война.

В северната част на градската градина е разположен драматичният театър „Гео Милев”, а пред него детски кът забавлява най-малките. На една от площадките в парк „Пети октомври” е нарисуван шах, фигурите са големи, но не тежат. Тук всеки ден се организират интересни игри по шах от мести активни пенсионери. Често в играта взимат участие младежи и деца.
Парк „Пети октомври” е чудесен не само през топлите месеци. През есента алеите му са покрити с разноцветни меки листа, които леко потрепват от моментния полъх на вятъра. Където и да погледнете наоколо, погледът ви ще улови прекрасното зелено на красивите дървета и топлото жълто на някои листа. Всеки път, когато минавам от там уникалната красота на градската градина топло ме усмихва.

А зимата? ..Зимата тук е истинско вълшебство. Всичко е бяло и красиво, мек снежен килим покрива улиците, а весели групи деца и възрастни си играят със снежни топки. По време на коледните празници алеите на градската градина блещукат с хиляди малки лампички. Деликатна светлина обгръща всяко дърво и подсилва приказната й красота. Минавайки по някоя от алеите в парка, ще имате усещането, че влизате в чуден свят. Точно там често можете да видите захласнати минувачи, които се наслаждават притихнали на спокойствието и магията на градската градина, преобразена в духа на коледните празници.
 Ако все още не сте се докоснали до една от най- красивите забележителности в града на липите, посетете парк „Пети октомври” и ще останете възхитени от мястото, без значение какъв е сезонът.

За да видите още забележителни места в града, посетете http://starazagorastz.org/  


Статията е изпратена от Ана Йовчева.

Няма коментари