Реклама

Ново в сайта

Съкровищата на Азия


БИРМА

пагодата Шведагон
Това е една от перлите на Азия. Наричат я още "златната страна", заради многобройните златни храмове. В Бирма се намира и най-високата пагода - 99.5 м., покрита е с 13000 златни плочки, над 6000 златни звънчета и над 4000 брилянта, изумруди и рубини. Започвайки от 15 век, много поколения жители на Бирма - от земеделци до монарси, са дарявали злато за украсяването й. Историците все още спорят за датата, когато е построена тази пагода. Според преданията тя е вече на 2500 години, но засега няма достоверни доказателства в полза на тази теория.Тази пагода има формата на ракета и е известна под името "златната слава".  В нея се съхраняват 8 косъма на Буда. Будистките предания посочват, че историята на пагодата Шведагон започва с това, че двама братя търговци, Тафуса и Бхалика, са се срещнали с Гаутама Буда и са получили от него осем косъма, с поръчението те да бъдат отнесени в Бирма. След като пристигнали в страната, с помощта на местния крал Окалапа те открили хълма Сингутара, в който са се пазили реликвите на Будите, предшественици на Гаутама. Когато осемте косъма били извадени от златното ковчеже, за да бъдат положени в храма, според свидетелствата на монасите са се случили многобройни чудеса. Около тази пагода има общо 72 храма.

Жените жирафи
Жените жирафи - Първият метален обръч се нанизва на момичето, когато то е петгодишно – истината е, че през този процес не преминават всички момичета от племето, но все пак повечето предпочитат да се подчинят на традициите. С годините броят на гривните се увеличава - до момента, в който девойката е готова за омъжване. Така преди да се омъжи, младата жена носи на шията си до 25 пръстена, с обща маса до девет килограма и височина 30-35 см. Поставянето започва от ключицата и стига до брадичката, като по този начин вратът започва постепенно да се удължава. Жена от племето е сред рекордьорките на Гинес със своята 40-сантиметрова  шия. Всеки нов обръч в тази своеобразна огърлица е признак за социален статус и престиж на цялото семейство, а големият им брой гарантира успешна женитба. Това, че техните признаци за красота се възприемат резервирано от чужденците не е проблем за членовете на падонг, тъй като на жените не е разрешено да се женят извън племето.
В Бирма се пази и най-голямата статуя на така наречения "лежащ Буда", дълга 75 м. и е висока 15 м.

ТАЙЛАНД

златния Буда
Столицата на Тайланд е Банкок, наричат го още "градът на ангелите" и "източната Венециия". В Банкок се намира и статуята на изумрудения Буда, която е пазител на Тайланд. Единствено кралят на Тайланд може да се докосва до нея. Тази статуя е висока едва 75 см., но има голямо значение. Кралят я посещава три пъти в годината, за да й сложи дрехите за горещия, дъждовния и хладния сезон. В Банкок се намира и статуята на златния Буда, която тежи 5 тона, а височината й е 3 м.. Други забележителности в Банкок са:
Царският парк "Рама IX", който е известен с богата си растителност. В него е разположена сграда в чест на Краля, която показва аспекти на неговите разнообразни задължения и интереси.
Храмът Уат По. Най-старият и най-голям храм в Бангкок. Той има най-богатата колекция от изображения на Буда.
Плаващият пазар и градината на розите. Това са едни от най-често срещаните обекти на снимките от Тайланд. Плаващите пазари представляват дървени канута, плаващи по каналите на Бангкок, отрупани с плодове.
Крокодилската и слонската ферми, а също така и зоологическата градина "Дисут", която е приютила 300 бозайника, 200 влечуги, 800 птици и много други, включително и някои редки видове. До 1939 г. зоопаркът е бил личната градина на крал Рама V. В центъра на зоологическата градина има голямо езеро, детска площадка и типични тайландски ресторантчета.


ШРИ ЛАНКА

Шри Далада Малигава
Известна още под името Цейлон, наричат я "страната на лъвовете" заради прочутата скала, която има форма на спящ лъв. Много е известна така наречената "огледална стена", където има будиски стенописи. В Шри Ланка се намира храмът Шри Далада Малигава (Храмът на зъба на Буда) Известен с това, че в него се съхранява една от най-почитаните будистки реликви - зъбът на Буда, Шри Далада Малигава се намира в добре укрепения град Кенди. От незапомнени времена зъбът на Буда е бил обект на ламтежите на всички водачи в островната държава, тъй като се е смятало, че който го притежава, ще властва над страната, което е и причината Храмът на зъба на Буда, винаги да е добре защитен.
В Шри Ланка се намира и дървото на Буда. Сто години след полагане на основите на най-старата столица в града дошъл синът на великия индийски император Ашока - Махинда, който донесъл в страната будизма, а дъщеря му, монахинята Сангамита, посадила тук клонче от свещеното дърво бодхи от Бодгая (Индия), под което някога Буда получил просветление. Тъй като дървото в Бодгая изсъхнало, тукашното се счита за правоприемник на неговата свещеност. Същевременно това е най-старото дърво в света, което нито за миг от посаждането си не е оставяно без човешка охрана. Под сянката му биха могли да се настанят хиляди хора, но дори и в най-голямата жега никой не помисля за това, защото подобни мисли са светотатство. Дървото е заобиколено от стените на храм. Всеки паднал негов лист се събира и изгаря, а с пепелта богомолците си правят точката на челото.


КАМБОДЖА

Ангкор Ват
Ангкор е област в Югоизточна Азия, на територията на днешна Камбоджа. По време на Кхмерската империя той е център на държавата и от този период са останали много архитектурни паметници като религиозния комплекс Ангкор Ват и старата столица Ангкор Том.
Районът, който включва този величествен храм, представлява най-големият религиозен комплекс на земята с площта си от 163 хектара. Анкгор Ват е най-големият храм на Бог Вишну на планетата. Монументалният храмов комплекс има същият огромен ефект върху днешните си посетители, както и във времето, когато бил изграден. Построен е през 1150г. във връзка с погребението на Суряварман II - владетел на кхмерите, изповядвал индуизъм. Той проявявал особена почит към бог Виншну и в негова чест издигнал този храм като в центъра му поставил огромна фигура (мурти) на Бог Вишну, която по-късно, заселилите се в храма будистки монаси преместили и заменили със статуя на Бог Буда. Петте кули от пясъчник на Акгор Ват символизират върховете на планината Меру, център на Вселената според индуистката митология. Построяването на храма от гигантските монолитни блокове пясъчник, добивани в кариера на повече от 60 км., е трудно обяснимо и до днес.

Няма коментари