Реклама

Ново в сайта

6 ключови места в Стара Загора

Освен, че се намира в центъра на България, градът на липите се слави като един от най-древните в Европа. Местните не веднъж са се възхищавали на героичната история и прекрасните забележителности тук, а гостите на града на липите са нетърпеливи да обходят ключовите места и да се докоснат до атмосферата на миналото. В следващите редове ще направим кратък тур през едни от любимите ми кътчета в него, като всяко от тях допринася по свой начин за величието му.

·    Мемориалът „Бранителите на Стара Загора 1877 г.” се извисява на 50 метра и води началото си от 1977 г. Издигнат е в чест на 100-годишнината от кървавите битки през Руско-турската освободителна война, когато Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение. Величественият паметник се намира в парк „Българско опълчение” и е едно от ключовите места за историята на града.

·    Художествената галерия се намира на адрес бул. „Цар Симеон Велики” и съхранява в различни раздели повече от 4000 творби на изкуството. В златния фонд се пази богата колекция от средновековни български щампи и икони, както и произведения на братя Митови, Георги Данчов, Иван Пенков, Владимир Димитров-Майстора, Цено Тодоров, Станислав Доспески, Дечко Узунов и други.

·    Друго забележително място в града на поетите е Хилендарският метох, разположен в двора на църковен храм „Свети Димитър”. Представлява възстановка на метоха на Хилендарския светогорски манастир, който е съществувал в Стара Загора преди последния голям пожар. Историята разказва, че Дяконът Левски е прекарал тук 3 години. В центъра на метоха е изложена малка експозиция, наречена „Левски в Старозагорско”.

·    И като сме тръгнали на разходка из ключовите места в моя роден град, то нека ви запозная с Къща музей „ Градски бит 19 век”. Помещава се в Хаджиангеловата къща, построена през далечната 1883 г. и е характерен представител на късния тип симетрични къщи без порти.

·    Идвайки в града, непременно трябва да посетите и Къща музей „Гео Милев”. Съхранява повече от 3000 експоната, даващи ни възможност да се докоснем до творчеството и живота на великия поет. Музеят отваря врати на 27.09.1953 г. и до днес посреща хора, жадни да попият ценности от българската история.

·    От битова обстановка, преминаваме към любимо природно кътче в северната част на Стара Загора – парк Аязмото. Създаден е от митрополит Методий Кусев през 1895 г. Днес паркът заема 2600 дка площ и събира в себе си разнообразни дървесни видове от различни краища на света. Тук се намират паметникът на Алеко Константинов и църковният храм „Св. Теодор Тирон”. Гостите на града и местните проявяват голям интерес към зоологическата градина, където могат да видят различни животински видове. Парк „Аязмото” е любимо място и на спортните ентусиасти, които тичат по алеите на здравето и правят раздвижващи упражнения на спортните площадки в парка. В чест на митрополита, арх. Танко Серафимов и скулптурът Валентин Старчев създават паметник на Методи Кусев, който е открит тържествено на 01.11.1996 г.
Градът на липите е важен културен център в България. Въпреки своя древен произход, се развива много динамично през последните години и е един от най-предпочитаните градове за живеене в страната.

Научете повече тук: http://starazagorastz.org

Статията е изпратена от Ана Йовчева.

Няма коментари