Реклама

Ново в сайта

Индия - втората най-населена държава в света

Индия е държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма) и има обща дължина на бреговата линия от 7517 км. Разделена е на 28 щата и 7 съюзни територии, а столицата на самата държава е Делхи. Индия е седмата по големина страна в света, и втората най-населена. Тук в дълбока древност се зараждат редица цивилизации, най-вече по долината на река Инд, които впоследствие развиват търговия и обогатяват културното наследство на човечеството в продължение на векове.
В Индия кравата е свещено животно. В Индийската култура, когато влизате в нечий дом трябва да се събуете. Когато поздравявате някой по - възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичите и докосвате краката му с пръсти, така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете, само това, което ще изядете, не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането.

Свещен град за индийците е Варанаси, разположен на река Ганг - свещената река за тях. Според легендата той е един от най - древните градове, по - стар от Рим и Вавилон. Наричат го градът на светлината и мястото, където бог Шива е създал света. Според легендата Шива със своите коси успява да укроти свещената река Ганг. Шива, заедно с Брахма и Вишну е върховен бог в индуистката митология. Той е наричан лунният бог на планините, царят на танца и властелинът на красотата. Пребивава на планината Каиласа. Според някои източници Шива е част от божествената триада - Тримурти. Според други той е създал Вишну, а Вишну е създал Брахма. За разлика от бога - творец Брахма и бога - пазител Вишну, Шива е почитан като бог - разрушител и страшен враг на демоните и закрилник на аскетите, отдаващи се на съзерцание.
Един от главните му подвизи е унищожаването на трите града, издигнати от демоните - асури. Някога Брахма разрешил на демоните да построят три крепости и те построили един град на небето, друг - във въздуха и трети - на земята. Така те се почувствали в пълна безопасност и решили да покорят боговете. Тогава Шива изстрелял една стрела, с която поразил едновременно трите града и те изгорели като слама. Всеки индиец един път в живота си трябва да посети Варанаси и да се изкъпе във водите на река Ганг, по този начин той ще се освободи от греховете си и ще си осигури по - добро прераждане. Във Варанаси се намира и единствения университет, в който се изучава санскрит. Според вярванията, в този град богинята Анапурна се грижи за хората, а бог Шива след тяхната смърт. В този град се намира и златния храм - свещено място за хиндуистите. Изворът на Ганг е свещено място за индийците и е известен под името Гаумукх (кравешката муцуна). Голям празник за индийците е празникът на глиненото гърне, на чието шествие се събират 30 млн души. Според легендата синът на бог Индра успява да открадне от демоните глинено гърне, в което се е съхранявал нектарът на безсмъртието.

Няма коментари