Реклама

Ново в сайта

Делхи, Мумбай и Калкута - лицата на Индия

Делхи - град в Северна Индия, разположен в обособената административна единица под федерално управление Национална столична територия Делхи. В административно отношение Делхи се разделя на няколко селища, едно от които, Ню Делхи, е официалната столица на Индия, където се намират всички институции на централното управление на страната. С население около 12 600 000 души (2010 г.), Делхи е втората по големина градска агломерация в страната след тази около Мумбай. Националната столична територия Делхи има площ от 1 483 km и е разположена на река Ямуна, десен приток на река Ганг. Основните говорими езици са хинди и урду. Град Делхи възниква през VI век пр.н.е., но се превръща във водещ регионален център по времето на Делхийския султанат (XIII - XVI в.). През 1639 г. Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 г. до 1857 г. година служи за столица на Моголската империя. С нарастването на британското влияние в Индия Делхи постепенно губи политическото си значение за сметка на Калкута, но през 1911 г. властите обявяват връщането на столицата в Делхи и през 20-те години е изграден новият град Ню Делхи. Ню Делхи остава столица на Индия и след като страната става независима през 1947 г. По религиозен признак най-голям е броят на индусите (82%). Следват мюсюлманите (11,7%), сикхите (4%) и други. Хиндустани е най-говорения език, докато английския е най-често използваният при писане. В Делхи са разположени посолства на над 160 страни.

В миналото там са били изградени 8 града. Според поверията, който изгради град на това място ще го изгуби. През 1911 г. Делхи е обявен за столица на Британска Индия. Градът е напълно променен от англичаните. Създават се големи улици, два големи булеварда - Правителствения и Булевардът на народа. Символът на града е червената крепост, от която на 15 август 1947 г. е обявена независимостта на Индия. Много е известен президенсткия дворец с 340-те си зали и каменни камбани. Известна е желязната колона, която никога не е ръждясвала. В Делхи е изграден и паметник на Незнайния войн, както и мемориал посветен на индийците участвали в първата световна война.

Мумбай - град в Западна Индия, център на щата Махаращра. Разположен е на остров Салсет в Арабско море, в непосредствена близост до континента. С население от 13 830 884 души (2010 г.), той е най-големият град в Южна Азия. Мумбай е и в центъра на една от най-големите градски агломерации в света, включваща градовете Нави Мумбай и Тхане. Седемте острова, на които е разположен днешният град, в миналото са обитавани от рибари от етническата група коли. В продължение на векове те попадат под властта на различни индийски държави, през XVI в. - на Португалия, а през XVII в. - на Британската източноиндийска компания (продадена от англичаните за 10 лири). През следващото столетие британците предприемат мащабни строежи, свързали седемте острова, и превръщат Мумбай в един от центровете на мрежата от свои владения в Индия. През XIX в. градът преживява стопански и културен подем, а в началото на XX в. е едно от средищата на движението за независимост на Индия. Мумбай е най-голямото пристанище в Западна Индия и обработва повече от половината от пътническия трафик в страната, затова е наричан "морската врата на Индия". Той е и финансовият център на Индия, като в града са седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании. В града се създават 5% от общия брутен вътрешен продукт и 25% от промишлената продукция на Индия, оттам преминават 70% от морската търговия и 70% от капиталовите транзакции на страната. Поради относително високия жизнен стандарт, Бомбай е притегателен център за имигранти от Индия и съседните страни. В града се намира и Боливуд, център на киноиндустрията на хинди и маратхи, както и Боривари, един от малкото национални паркове в света, разположен в град.
 Името Бомбай е изкривена форма на португалското наименование Bom Bahia („Добър залив“). През 1995 г градът е официално преименуван на Мумбай в хода на кампания за премахване на европейските наименования на градове в Индия. Новото име е изведено от името на индуистката богиня Мумбадеви и „аай“, „майка“ на маратхи. Днешният Мумбай е построен върху някогашен архипелаг, състоящ се от седем острова - Бомбай, Парел, Мазагаон, Махим, Колаба, Ворли и Малък Колаба. Находки в северната част на днешния град показват, че островите вече са обитавани през каменната епоха.През III в. пр.н.е. островите вероятно са подчинени от империята Мауря по време на нейната експанзия на юг при будисткия владетел Ашока. В средата на века пещерите Канхери, днес в границите на града, вече са важен регионален център на будизма. Преди около 2000 години, или може би дори по-рано, те са заселени от рибарските общности на етническата група коли. Между II в. пр.н.е. и IX в. районът на днешния Мумбай попада последователно под контрола на поредица местни династии: Сатавахана, Западни Кшатрапи, Абхира, Вакатака, Калачури, Конкан Мауря, Чалукя и Раштракута. От 812 г. до 1260 г. е под властта на династията Силхара. Сред най-старите запазени сгради в града, построени през този период, са пещерите Джогешвари (520-525), пещерите Елефанта (VI - VII в.), храмът Валкешвар (X в.) и басейнът Банганга (XII в.). В края на XIII в. владетелят Бхимдев основава своя държава с център в Махикавати, днешния мумбайски квартал Махим. Общността на патаре прабху, едни от първите известни заселници в града, са преселени от Бхимдев в Махикавати от областта Сауращра около 1298 г. Делхийския султанат завладява седемте острова през 1347-1348 г. и те остават под негова власт до 1407 г. През този период те се управляват от назначените от делхийските султани мюсюлмански управители на Гуджарат. С обособяването на самостоятелния Гуджаратски султанат през 1407 г. областта на
Мумбай остава в неговите граници. По това време в града са построени много джамии, най-известна от които е Хаджи Али Дарга (1431 г.). Между 1429 г. и 1431 г. островите са предмет на спорове между Гуджаратския султанат и султаната Бахмани. През 1493 г. бахманския военачалник Бахадур Хан Гилани прави нов опит да ги завладее, но не постига успех.
Много е известна арката "вратата на Индия" - последното нещо, което виждат английските войници преди заминаването си. В Мумбай са известни кулите на мълчанието, които принадлежат на последователите на религията зороастризъм. Счита се, че това е най-старата религия, в която за пръв път се използват понятия като добро и зло, бог и дявол, душа. Върховният бог на доброто се казва Мазда. След смъртта на човек, душата му попада на моста на правосъдието, който е живял добре попада в рая, а който е живял зле попада в "къщата на лъжата".




 Калкута - град в североизточна Индия, център на щат Западна Бенгалия. Разположен е на брега на река Хугхли. Населението на града е около 7 781 000 души, а на агломерацията около 16 682 000 души. Атракция за туристите представляват рикшите, теглени от хора. Те много пъти били забранявани от властта, но до сега не са били изкоренени. Освен това се намира в Тропичния пояс. Това е най - ужасния град, в който всеки иска да отиде, град на крайности, в който има много бедност и мизерия. Той е известен като градът на рикшите; духовната столица на Индия; средище на интелектуалци, като един от най - известните е Тагор.









Няма коментари