Реклама

Ново в сайта

Забележителности в Лондон

На около 60 км. от устието на река Темза е разположена столицата на Великобритания - Лондон. Състои се от две главни части: Голям Лондон, включващ 32 района, и така нареченото Сити. Площта на града е над 1800 квадратни километра. В района на днешния град са съществували селища на келтите. По-късно се превръща в крепост и търговски център. В края на XI век е обявен за столица, а  през XVI век придобива световно значение. В града е съсредоточена почти 1/4 от промишлеността на страната. Пристанището на града приема кораби с голям тонаж. Кейовите стени се простират на 50 км. от двете страни на Темза. Лондон се слави като финансов център на западния свят. Сред туристическите забележителности на града са:

Катедралата "Свети Павел" / "Сейнт Пол"  (Saint Paul's Cathedral)

Катедралата Сейнт Пол е символичното сърце на Лондон и е трета по големина в света. Датира от 17 век и е дело на архитект сър Кристофър Рен, който е погребан в криптата. Куполът й е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света. 
Съвременната конструкция на катедралата е построена през 17 век, и е четвъртата по ред катедрала изграждана на това място. Предишната сграда изгаря по време на големия Лондонски пожар. Строителството започва през 1675 г. и работата приключва на 20 октомври 1708 г.

Замъкът "Тауър" (Tower)

Тауър  е историческа крепост в централен Лондон, на северния бряг на река Темза. Разположена е в лондонския район Тауър Хамлетс и е отделена от източния край на Лондонското сити от открито пространство, известно като Тауър Хил. Тук е бил римският град Лондиниум, основан в 43 г. сл. Хр., останки от фортификацията му са запазени при замъка. Крепостта е най-старата сграда, използвана от британското правителство.

Уестминстърско абатство (Westminster Abbey)

Катедралата на свети Петър или Уестминстърското абатство  е сред най-известните сгради в Лондон, Обединеното кралство. 
Представлява готическа катедрала. Намира се в централната част на града, в района Уестминстър. В абатството се провеждат коронациите на британските монарси от 1066 г. насам. Там са погребани много известни личности.


Бъкингамският дворец (Buckingham Palace)

Бъкингамският дворец  е официалната лондонска резиденция на британския монарх. Разположен е в района Уестминстър. Част от 600-те стаи (официалните апартаменти, тронната зала и Картинната галерия) са отворени за посещение през август и септември, когато кралицата е извън двореца. Смяната на войниците е през ден в 11 и 30 ч. Първоначално известна като Бъкингамската Къща, сградата, която лежи в основата на днешния дворец е голяма градска къща построена за херцога на Бъкингам през 1703 г. Дворецът съдържа 77000 кв.м. на първия етаж. В центъра е разположена музикалната стая. В задната част на двореца има голям парк - градината, заедно с езерото е най-голямата частна градина в Лондон.

Трафалгар Скуеър (Trafalgar Square)

Площад Трафалгар е площад в Лондон, който ознаменува Битката при Трафалгар (1805), Британска морска победа в Наполеоновите войни. Първоначално името на площада е било "Крал Уилям IV", но Джордж Тейлър предложил името "Площад Трафалгар". 
През 1820 г. Принцът регент поръчва на архитекта Джон Наш да доразвие района. Днешната архитектура на площада е дело на Сър Чарлз Бари и е завършена през 1845 г. 
 На площада, популярно място за политически демонстрации, се намират Колоната на Нелсън и други известни статуи и скулптури.

Тауър Бридж (Tower Bridge)

Тауър Бридж  в Лондон е една от емблематичните постройки в английската столица. Той е станал символ-икона на Лондон. Днес Тауър Бридж продължава да се тачи като една от най-важните и ценни конструкции в Лондон. Той представлява подемен и висящ мост на река Темза. Тауър Бридж се намира близо до Лондонската кула или крепостта Тауър (Tower of London), от където взима името си. Другите главни мостове над Темза са Лондон Бридж или Лондонския мост, разположен малко по-на запад от Тауър Бридж, а до него и небезизвестният Милениум Бридж (Millenium Bridge). Милениум Бридж е най-новият от всички мостове, като е отворен на 10 юни 2000 г. и първата изцяло пешеходна зона.
Прочетете още: Всичко за Тауър Бридж

Биг Бен (Big Ben)

Историята на Биг Бен започва преди повече от 150 години. Красивата лондонска часовникова кула е построена през 1858 година, като средствата за строежа и са били предоставени от Ралф Хенгъм, главен съдия в Кралския съд. Тя е проектирана от архитектът Агустус Пугин като част от плана на Чарлз Бари за построяването на нов дворец, след като старият изгорял по време на пожар през 1834 година.
Прочетете още: Всичко за Биг Бен

Британски музей (British Museum)

Британският музей в Лондон е сред най-големите и най-богати музеи в света. През 2013 г. е петият най-посещаван музей в света с близо 6,7 млн. посетители.
Музеят възниква, когато през 1753 г. доктор Ханс Слоън преотстъпва на страната си огромната си колекция. Той е бил лекар и учен и е събирал литература и изкуство. Парламентът решава да съхранява тази колекция под името „Британски музей“.


Лондонско око (The London Eye)

Лондонското око, е виенско колело в Лондон, построено през 1999 година в чест на новото хилядолетие. 
Със своята височина от 135 м. то е най-високото виенско колело в Европа и една от най-популярните платени атракции в Великобритания, посещавано от над 3 000 000 души всяка година.



Музеят на Мадам Тюсо (Madame Tussauds)


Освен в Лондон, музеят на восъчните фигури има клонове в още няколко световно известни града. Музеят на Мадам Тюсо отваря врати през далечната 1835 година и до ден-днешен удивлява своите посетители с едни от най-красивите творения на Мери Тюсо. Целият музей съдържа восъчни копия на едни от най-известните хора, живели по време на Мадам Тюсо и разбира се, известни личности от настоящето и миналото. В клона на музея в Лондон може да видите удивитлни восъчни дубликати на едни от най-извесните звезди от Холивуд и Боливуд, както и политически лидери, исторически личности, спортни звезди и кралски особи.

Няма коментари