Реклама

Ново в сайта

Най-красивият парламент в Европа

Унгарският парламент (Hungarian Parliament) е органът на законодателната власт на Унгария и е една от най – старите законодателни сгради в Европа. Парламентът е най – голямата сграда в Унгария, и вторият по големина парламент в Европа след този в Румъния.  Неговата сграда се намира между мостовете Маргит и Ланцхид, на площад "Лайош Кошут", на десния бряг на река Дунав. Това е една от най-представителните и известни парламентарни сгради в света. Той е символ на Унгария, и е известна туристическа забележителност.
Решението за строежа на сградата е взето през 1880 г. след обединяването на Буда, Пеща и Обуда с цел да се подчертае суверенното право на унгарската нация. Строежът започва през 1885 г. и е завършен през 1904 г., първото заседание на Държавното събрание се провежда в сградата още през 1896 г. по случай 1000-годишнината от основаването на Унгарското кралство.

Унгарският парламент е построен в нео-готически стил по плановете на Имре Щайндл. Любопитно е, че към момента на завършването на строителството архитектът на проекта Имре Щайндл е ослепял и така и не успява да види своето творение в окончателния му вид.
 В строежа са участвали хиляди работници; използвани са 40 милиона тухли, половин милион плочи от мек варовик и 40 кг. злато. Монументалният строеж е дълъг 268 м. и широк 123 м. Интериорът включва 10 двора, 13 пътнически и товарни асансьора, 27 порти, 29 стълбища (с обща дължина около 20 км.) и 691 стаи (освен това и повече от 200 сервизни помещения). Със своята височина от 96 метра, това е една от най-високите сгради в Будапеща. Фасадата е украсена с 242 скулптори на унгарски и трансилвански владетели и на известни военни, като Арпад, крал Ищван и Янош Хуняди. Над прозорците са изобразени различни гербове на крале и дюкове. На влизане в парламента посетителите минават по орнаментирано стълбище, където ще видите много фрески и бюста на създателя на зданието – Имре Щайндл. Една от най – внушителните части на сградата е шестнайсетъгълната централна зала. Основната фасада е към Дунав, но главният вход е от източната страна и представлява стълбище, украсено със статуите на два лъва.

В парламентът се намират и унгарските кралски бижута.
Сградата на унгарския парламент се отличава със своята величественост и красота. Има 365 кули - за всеки ден от годината, а височината от 96 метра е свързана с навършването на хиляда години през 1896 от пристигането на маджарите в Панония.
Тъй като е построен от песъчливи камъни на брега на р. Дунав, влагата от реката всяка година разяжда стените му и поради многото детайли се налага да се извършват почти непрекъснати ремонти на Парламента.
При бомбардировките през Втората световна война е бил почти напълно разрушен, но след войната е възстановен и днес унгарците са горди с величествената постройка, една от най-красивите парламентарни сгради в Европа.

Няма коментари