Реклама

Ново в сайта

Дворецът Храдчани (Пражки замък)

За една от атракциите на Прага се счита замъкът Храдчани, в който днес се помещава седалището на чешкия президент. Това е най-големият дворец в Европа. Храдчани е крепостен дворцов ансамбъл на хълма над река Вълтава.
Първият строеж на това място е от 9 век и представлявал скромна дървена постройка, заобиколена от защитни ровове. От 10 век е резиденция на чешките владетели, а от 1918 г. е резиденция на президента на републиката. В продължение на векове тя се обновява и разширява, което прави архитектурата на двореца изключително разнородна. Сградата претърпява 4 реконструкции, а сегашният си вид дължи на Хабсбургите и най-вече на Мария-Терезия (1740–1780 г.). Днес той е сред най-големите старинни замъци в света и заема площ от 7,28 хектара, дължината му е 570м, а ширината му е 128м. Помещенията, разположени в него, заемат рекордните 260 000 кв. м. Стаите и залите са съединени с дълги коридори, които отвеждат към множеството черкви, към манастира, към кралските дворци, кули и дворове, разположени в комплекса на хълма.

Земите на замъка се пазят от почетна стража пред портите, която се сменя на всеки час. В пределите на Храдчани се намират църкви, правителствени сгради и градини. Тези огромни територии са били дом на много владетели, които са оставили своя отпечатък от царуването си, като все са променяли с нещо облика му. Днес пред очите на хората се извисява едно творение с класически вид и деликатни готически нотки. Замъкът Храдчани е ограден от квартал, който е разположен на хълма над Мала Страна и още в началото е служел като жилищен квартал за служителите на двореца. Шест двореца, катедрала, три базилики, четири манастира, пет картинни галерии и стръмни улички, по които всяка сграда е някаква забележителност, образуват великолепния дворцов комплекс "Храдчани". Днес "Храдчани" е държавна резиденция. Оттук и от Черната кула - вратата на "Храдчани", Прага се вижда като на длан.



Няма коментари