Реклама

Ново в сайта

Сюлейман джамия

Сюлейман джамия или Сюлейманийе джамия (на турски: Suleymaniye Camii) е мюсюлмански храм в Истанбул и се намира на втория хълм в Истанбул. Тя е втората по големина в града и е доста популярна. Построена е през периода 1550-1557 от османския архитект Синан в чест на султан Сюлейман I. Сюлейман джамия, както и Селим джамия в Одрин спадат към така наречените "султански джамии". Подобно на други имперски джамии, и джамията Сюлейман разполага с величествена градина. В четирите й краища има по едно минаре. Минаретата имат общо 10 галерии, което съответства на това, че Сюлейман I (Великолепни) е бил 10 – тия султан.

Основният купол е висок 53м, и е широк 26,5м и се поддържа от четири квадратни колони и арки, а външните стени се подкрепят от по-малките куполи на всяка страна. Всичко това създава впечатлението, че куполът се крепи на божествената воля. В джамията има и два мавзолея - на султан Сюлейман I и на съпругата му Рокселана.
Архитектурата на Сюлейман джамия е тясно свързана с византийския стил на Света София. Тя следва стриктно общия план на с около 1000 години по-старата църква като добавя само малки детайлни конструктивни подобрения и не превишава размера и самият Синан я нарича работа на ниво калфа, като майсторската му постройка е по-късната Селим джамия в Одрин, която носи много повече негови типични характеристики. Сюлейман джамията подслонява гробницата на своя създател Синан и на Сюлейман Великолепни.

Няма коментари