Реклама

Ново в сайта

Мон Сен Мишел - една от най-популярните туристически дестинации във Франция

Мон Сен Мишел (Le Mont-Saint-Michel) е скален приливен остров и община в департамент Манш, регион Долна Нормандия, северозападна Франция. Той се намира на около 1 километър от брега, близо до устието на река Куено. Абатството на острова е посветено на свети Архангел Михаил.

Островът е известен със своята богата история и култура. Той е бил важен религиозен център от Средновековието насам. През 18 век Мон Сен Мишел е превърнат в туристическа дестинация и до днес е една от най-популярните забележителности във Франция като привлича годишно милиони туристи.

История


Първите сведения за Мон Сен Мишел датират от 708 г., когато според легендата архангел Михаил се явява на местния епископ, за да му посочи мястото, където трябва да бъде построено абатство. Абатството е построено през 8 век и бързо се превръща в важен религиозен център.

През Средновековието Мон Сен Мишел е бил важен търговски център. Островът е бил свързан с брега с мост, който се е издигал при отлив и е бил наводняван при прилив.

През 15 век абатството е нападнато и ограбено от англичаните. След това то е възстановено и продължава да процъфтява до Френската революция.

През 18 век Мон Сен Мишел е превърнат в туристическа дестинация. Островът е свързан с брега с изкуствен канал, който предотвратява наводняването му при прилив.

През 19 век абатството е възстановено и укрепено. То е обявено за национален паметник през 1874 г.

Архитектура


Абатството на Мон Сен Мишел е построено в романски и готически стил. То се състои от няколко сгради, които са разположени на различни нива. Най-високата сграда е църквата, която е построена през 12 век.

Островът е заобиколен от крепостни стени, които са построени през 11 век. Стените са с дължина около 1000 метра и са високи до 20 метра.

Туризъм


Мон Сен Мишел е една от най-популярните туристически дестинации във Франция. Островът се посещава от над 3 милиона посетители годишно.
Туристите могат да посетят абатството, да се разходят по крепостните стени и да се насладят на гледката към острова и околността.

Интересни факти


  • Мон Сен Мишел е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
  • Островът е с площ от около 0,9 квадратни километра.
  • Най-високата точка на острова е 173 метра над морското равнище.
  • Статуята на архангел Михаил, която се намира на върха на църквата, е висока 16 метра.
  • Мон Сен Мишел е уникална забележителност, която съчетава в себе си история, култура и красота. Това е място, което си заслужава да се види.

Няма коментари